Förflytta dig till innehållet

”Tinget” i Västanfjärd firade ett år — samvaro och kaffe lockar folk varje vecka

Kaffekalas pågår, folk sitter kring bordet . En dam står och serverar tårta.

Runa Heino från byarådet serverar ettårstårta. Foto: Emilia Örnmark


Den kaffestund som en gång i veckan arrangeras i affären Knallis i Västanfjärd inleddes denna gång högtidligt med ”Ja må han leva”. En präktig kaka med ett ljus i står på bordet, och ett gäng på tjugo personer har samlats.
— I ett års tid har vi haft café här varje onsdag. Det här gör vi i samråd med Västanfjärds Byaråd, varifrån någon brukar berätta vad byarådet gjort och vad man vill göra, säger köpman Åsa Storberg, initiativtagare till caféet.
Hon menar att onsdagscaféet fyller en lucka i bygemenskapen, där det inte finns någon cafékultur.
— På sommaren är deltagarna färre, då finns inte samma behov, säger Storberg och tillägger att den ursprungliga tanken är att folk ska komma ut för att prata också under den mörka årstiden.
Köpman står framför en caféhörna med kaffegäster.

Köpman Åsa Storberg är den som tog initiativ till caféet. Foto: Emilia Örnmark

Över tio deltagare per gång

Personalen på Knallis kokar kaffe och bjuder på kex, men ofta har deltagarna också egna bakverk med sig. Den som vill betalar en liten avgift. Enligt Runa Heino från byalaget brukar caféet samla kring tolv deltagare per gång.
— I Dalsbruk har de ju Parlamentet, vi kallar det här för Tinget, säger Heino.
Här kläcks även idéer, som att trycka upp t-skjortor med texten ”Allting är lite bättre i Västanfjärd”. Enligt Heino har mer än 100 skjortor gått åt.

Viktig samlingspunkt

— Det här är viktigt! Som du ser är vi bara gamlingar här, vi behöver det sociala. Det kan gå hela dagen, till och med hela veckan utan att man pratar med någon, säger Jorma Raitinen, en av de nyare deltagarna.
Också Göran Lindberg är här för det sociala umgängets skull och har varit med sedan starten.
— Det här är vår nyhetsbyrå. Vi har ju Bo Vilander med här, som vet vad som är aktuellt inom kommunen, säger Lindberg.
Vilander är med i Kimitoöns kommunfullmäktige.
Lindberg berättar att man här diskuterat bland annat stängningen av Natipub, Kalkholmens försäljning och problematiken kring åldringsvården och den åldrande befolkningen.
— Fast vi har ju det bra här jämfört med hur det är i stan, säger Lindberg, som bott året om i Västanfjärd de senaste elva åren.

Kaffedrickargäng i en butik

20 personer deltog i ettårskalaset. Foto: Emilia Örnmark


 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter