Förflytta dig till innehållet

”Tillsammans är vi ansvariga för att göra det bästa av vår stad och uppskatta alla de fina nyheter som redan finns i Åbo”

kvinna med brunröd halsduk

Åbos nya salutorg invigdes för ett par veckor sedan med mycket fina festligheter och konsert, men arbetet är inte helt färdigt än. Vissa gator runt omkring torget måste ännu färdigställas och torghandeln ordnas på nytt nästa år.

Mycket har hänt och blivit gjort och redan förbättrats. Misstag händer också när man hanterar stora projekt och just nu pratas det mycket om en olycklig händelse där Kimitoöns hedersplatta vid den nya fontänen Saaristohyppely blev felstavad.

Den ska självklart bytas ut så fort som möjligt och några andra saker i fontänen som belysningen ska installeras lite senare. En mycket bra påminnelse till alla oss finskspråkiga att försöka lära oss ordentlig svenska i skolan

Arbetet med att förbättra centrum fortsätter.

Man måste bland annat kunna komma till centrum med alla möjliga färdmedel – med bil, buss, cykel, gående, och även med de omdiskuterande elsparkcyklarna.

Kanske i framtiden även med spårvagn.

Vi ser ivrigt fram emot november när busstrafiken kommer tillbaka till Eriksgatan och Auragatan. Då kan man säga att Åbo centrum är fungerande igen (färdigt blir det nog aldrig i någon stad!).

När man väl kommer till centrum måste det alltid finnas något nytt att uppleva, och Åbo är bra på att leverera på den fronten.
Vi har fina nya restauranger i torgpaviljongerna och saluhallen har blivit utsedd till Finlands bästa.

Flera fina ställen finns längs med åstranden och matkulturen i Åbo blir bara bättre och bättre när nya och gamla företagare öppnar nya restauranger.

Mera fina evenemang kommer att komma efter tråkiga pandemitider och stadskärnan ska verkligen livas upp igen. Även utveckling av gamla stan pågår.

I det området har vi otroligt stor potential att göra Åbo till ett ännu bättre besöksmål för Åbobor, invånare från närkommuner och utländska turister.

Det jag mest ser fram emot är att Åbo tar sin välförtjänade plats som Europas mest intressant nya resmål med mycket att erbjuda på mat och kulturfronten även för dem som kommer hit från andra länder.

Vi har redan restauranger i världsklass, som Kaskis med sin Michelinstjärna, teatrar som betjänar på finska och svenska, museer för alla smaker. Naturen i Åboregionens skärgård är unik och exotisk för dem som inte har haft privilegiet att växa upp här. Det vi ännu behöver är ett öppnare sinne och stolthet över vår omgivning.

Som borgmästaren sade i sitt tal då Salutorget invigdes: vi alla tillsammans skapar torget och stämningen där.

Det gäller i större skala även hela Åbo centrum och staden som helhet.

Vi behöver mer idérika företagare, aktiva föreningar, tätt samarbete mellan aktörer och glada, positiva Åbobor som besöker och handlar i centrum!

Vi tillsammans är ansvariga för att göra det bästa av vår stad och uppskatta alla de fina nyheter som redan finns, vara innovativa och aktiva i att utveckla framtidens Åbo.

Dela artikeln

En kommentar: “”Tillsammans är vi ansvariga för att göra det bästa av vår stad och uppskatta alla de fina nyheter som redan finns i Åbo”

  1. Paul Whalen skrev

    I am writing from USA – and a frequent visitor to Åbo. While it is exciting to see all of the infrastructure improvements throughout the City. And the expansion of leisure options for locals and tourists. I find it totally unacceptable that Åbo has no non-stop airline service from other Nordic Capital Cities (Stockholm, Copenhagen, Oslo).
    Until this deficit is rectified, Åbo cannot call itself a top destination for business or tourists.
    What’s the reason?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter