Förflytta dig till innehållet

Tillgodoräkna sommarjobb i gymnasiestudierna

Fritidssysslor, såsom föreningsaktivitet i till exempel scoutkårer eller andra organisationer, är något som många gymnasieungdomar sysslar med. Det är också i den åldern man börjar ta körkort. Tyvärr känner sig många ungdomar trötta och mår dåligt på grund av prestationsångest, vilket gör att vi blir utbrända och i värsta fall allvarligt deprimerade.
För att ungdomar i gymnasiet ska kunna hålla på med sina hobbyer, sommarjobb och övriga fritidsintressen vid sidan om studierna, borde skolorna tillgodoräkna sommarjobb, bilskola och hobbyer i gymnasiestudierna genom tillämpade kurser.
Skolorna borde samarbeta med regionens bilskolor och övriga föreningar för att kunna erbjuda till exempel grundläggande kurser i körkortsundervisningen och inom första hjälpen.
De praktiska kurserna kunde kompletteras med sommarjobb, som stöder inlärningen i kurserna och ger arbetserfarenhet. Sommarjobbet skulle sedan kunna räknas till godo i gymnasiestudierna, genom att det kunde utgöra en del av det totala antalet kurser (75 stycken) som behövs för gymnasiets avgångsbetyg. I Finland vill vi främja ett aktivt deltagande i frivillig verksamhet och förtroendeuppdrag. Vi tror starkt att detta är ett steg i rätt riktning.
Peppi Wilson
SFP i Egentliga Finlands riksdagsvalkandidat

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *