Förflytta dig till innehållet

Tillgänglighet är Åbos stora problem

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Under diskussionen om Logomobron och att förbättra dess område för alla – också för dem med rullstol – glömmer man bort det som begränsar liv mest i vardagen bland personer med funktionsnedsättning.
Kan någon nämna offentliga rum i Åbo som är tillgängliga? Svårt blir det. Kaféer, verksamhetsrum, institut och skolor har en stor brist på tillgängliga rum. Nästan ironiskt är det att i flera byggnader finns det en toalett för rullstolsanvändaren, eller en hiss, men i själva byggnaden finns det ingen ingång för personer med funktionsnedsättning.
De flesta av stadens boende är inte personer med funktionsnedsättning men det betyder inte att staden inte skulle skada dessa personers rättigheter, om deras situation ständigt lämnas utanför planeringen.
Som person med funktionsnedsättning har man mer rum dit man helt enkelt inte kan gå än sådana dit man kan gå – fast det självklart borde vara tvärtom.
Man behöver inte vara klok för att förstå att det faktiskt inte är så krävande att skapa tillgänglighet. Det är snarare en fråga om vilja.
Jag kritiserar absolut inte att Logomobron planeras att bli tillgänglig men det får inte dölja det faktum att Åbo inte är en jämställd stad för alla som bor i den och använder dess service.
Jag skulle inte vilja flytta hit om jag använde rullstol fast jag kunde flyga med vingar från Bondgårdsgatan över till Logomo.
Anna Funck
Gymnasist

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter