Förflytta dig till innehållet

Tillgången till alkohol ökar – så också skadorna

Kvinna med ljus pagefrisyr, iklädd ljusröd kavaj och glasögon

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Alkohol är ett gift som orsakar 60 olika sjukdomar. På grund av alkohol går varje år mer än 37 000 levnadsår förlorade i förtid i Finland, indirekta dödsfall medräknade och vi förlorar årligen humankapital på 1,3 miljarder euro (enligt FCG).

I Finland finns det redan en halv miljon storkonsumenter av alkohol. Alkoholen orsakar också en omätbar mängd lidande, problem och otrygghet för de berörda omkring. Drickandet påverkar förstås också närmiljön, i synnerhet barnen.

Det har uppskattats att polisen årligen hanterar 200 000 larmuppdrag i anslutning till alkohol – cirka 70 procent av de larm som polisen hanterar hänför sig på något sätt till alkohol.

Undersökningar visar att ökad tillgång till alkohol ökar alkoholkonsumtionen. Ökad tillgänglighet till alkohol har således en negativ inverkan på befolkningens hälsa och välbefinnande.

Enligt WHO är den nordiska modellen med statligt alkoholmonopol bästa praxis för att minska alkoholens skadeverkningar, eftersom den begränsar antalet försäljningsställen, begränsar priskonkurrensen och begränsar marknadsföringen.

Största delen av finländarna har varit nöjda med begränsningarna i fråga om tillgången på alkohol. Allt färre finländare vill ha en friare alkoholpolitik, bara 26 procent.

Orpos regering har valt en annan linje, eftersom den kommer att öka utbudet av alkohol i detaljhandeln genom att i fortsättningen tillåta försäljning av jästa alkoholdrycker upp till 8 procent.

Försäljningsställen där öl, cider och vin på 5,6–8 procent säljs kommer således att mångfaldigas sjutton gånger då dryckerna tas in i hyllorna på livsmedelsbutiker, kiosker och bensinstationer.

Reformens fördelar tillfaller detaljhandeln, vars handel enligt uppskattning kommer att öka med över 50 miljoner euro. Nackdelarna drabbar individer, familjer, arbetslivet och samhället bl.a. hälso- och sjukvården, som redan nu lider brist på resurser.

Alla sakkunniga som riksdagen hörde motsatte sig propositionen förutom Dagligvaruhandeln rf, som drar nytta av de förändrade riktlinjerna.

Det är möjligt att denna lag, som godkänts i riksdagen med regeringspartiernas majoritet, slutligen anses strida mot EU-rätten, eftersom framställningssättet begränsas till drycker som framställts genom jäsning endast. Detta kan leda till en situation där fler alkoholhaltiga drycker frigörs till detaljhandeln än planerat. Regeringens politik som helhet kommer med stor sannolikhet att leda till att alkoholmonopolet faller. Regeringen håller ju också på att sänka ölskatten, utvidga producenternas detaljhandel, tillåta näthandel med alkoholdrycker och hemtransport samt ge klara besked om den gränsöverskridande distansförsäljningen.

Med tanke på hälsan och välfärden hos finländare i alla åldrar, men också med tanke på samhällsekonomin, är det nödvändigt att stödja en annan alkoholpolitik – en sådan som minskar alkoholkonsumtionen och samtidigt dess skadeverkningar.

Här kan du läsa fler kolumner av Eeva-Johanna Eloranta.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Tillgången till alkohol ökar – så också skadorna

  1. Harald Bergholm skrev

    Ahlbeck, Smaken är som baken brukar man säga, men många öltyper som t.ex porter/stout/klosteröl samt sk. craft beer kräver en alkoholhalt på 7-8% vissa även 11+%. Dessa typer av öl är oftast för dyra för att bara ta en fylla om man nu är ute efter det. Dessutom så bryter nya alkohollagen mot EU när det begränsar till enbart jästa drycker och inte ALLA drycker upp till 8%, så t.ex en 8%:ig lonkero är inget annat än kommersiell kilju.
    Det är den gamla förbudslagen, begränsningar, monopol och förmynderi som är problemet samt folks inställning till alkohol, inte dryckerna i sig som är problemet. I stora delar av Europa så har inte motsvarande alkoholproblem som Finland har trots att man kan köpa sprit i matbutiken och vinet är en del av vardagen, inte ser man dessa ”alkisar” på parkbänken annat än i Finland och möjligtvis i Sverige.

  2. Jarl Ahlbeck skrev

    Det här var bra skrivet! Under mina 78 år (och gift med en läkare) har jag hört och upplevt och upplever fortfarande ett och annat angående alkohol, utan att gå in på detaljer. Det med 8 procent i krabbisölet är ju löjligt, sånt öl smakar dessutom illa. Och 8 procentigt vin för kalsarikänni låter som diskvatten. Alkoholen lär kosta 3 miljarder per år för hälsovården !! Forskning visar ENTYDIGT att ökad tillgång ökar alkoholsjukdomarna. För mej räcker en 4,7 procentig mellis efter lördagsbastun och ett par glas vin till söndagsbiffen bra. Vardagsalkoholen har jag helt lämnat, och snuset med för den delen.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter