Förflytta dig till innehållet

Tillbaka till egentiden – på ”Kariskontore” är egna rum trumf

Kristoffer Nöjd
Max Forsman på Kariskontore.

— Det finns ännu plats för de snabbaste. Det är bara att höra av sig om man tycker att man passar in, säger Max Forsman.

Tillsammans med sin bror Marc Forsman har han byggt upp ett kontorshus i den vita byggnaden på Centralgatan i Tallmo.

Max och Marc Forsman har låtit bygga ett kontorshus i Karis.Kristoffer Nöjd
Max och Marc Forsman har låtit bygga ett kontorshus i Karis.

Man kallar det helt enkelt ”Kariskontore” utan t.

— Vi har alltid talat om ”Kariskontore” i och med att vi har serviceställen också i Hangö och Ekenäs. Vi tog bort t:et så att man inte förväxlar det med något annat Kariskontor och det är mer ”kariska” också.

Sedan tidigare har Forsmans städföretag Costacalida och tvätteri Lavendel verkat i huset som ursprungligen, i slutet av 80-talet, byggdes som mataffär. I Forsmans ägo har huset renoverats i etapper, först för tvätteriets och städfirmans behov och nu senast för att fungera som kontorslokal.

Det finns för tillfället sju kontor i storleksklassen 9-26 kvadratmeter och ett till ska byggas.
Men merparten av kontoren är uthyrda. Flera av de inhysta företagen (Muffes Bygg, WePlan och EcoCocon Nordic) är i byggbranschen.

— Det är bra om byggföretagen har nytta av varandra, säger Forsman.

Fribbe Oy och Noju sysslar med frisbeegolfutrustning respektive hemsidor.

— Platsen är jättebra. Vi är lite utanför kärncentrum så det finns gott om plats att parkera och det är nära till stamväg 51 och till Pojovägen, säger Forsman.

Max Forsman på Kariskontore.Kristoffer Nöjd
På Kariskontore har alla hyresgäster egna rum men kafferummet, mötesrummet och toaletterna är gemensamma.

Tog det bästa från Hangö

Forsmans företag har också serviceställen i Hangö och Ekenäs. I Hangö äger man en fastighet på Drottningberg, mellan Östra hamnen och Hangö hamn. Också där har man anpassat byggnaden efter egna och olika hyresgästers behov.

— Vi har tagit godbitarna därifrån med oss till det här konceptet i Karis.
Forsman tror inte på öppna kontorslandskap, åtminstone inte för alla.

– Det passar inte alla. Här har alla hyresgäster egna privata kontor. Man kan stänga om sig och jobba i ro men få det normala kontorsumgänget när man öppnar dörren.

Alla rum har egna dörrkoder och separata larm. Dörrarna är ljudisolerande.

Tillgängligt mötesrum

Mötesrummet för 12 personer kan också bokas av utomstående och passar till exempel för styrelsemöten eller bolagsstämmor. Eftersom rummet är på markplan är det lättillgängligt även för äldre personer eller personer med funktionshinder.

— Det kanske är lättare att få folk att delta i bolagsstämman om den ordnas i en trevlig och lättillgänglig lokal. Och kanske kan man ha nytta av att det finns byggföretag vägg i vägg, funderar Forsman.

Man kan boka rummet för en timme eller längre. Det passar bra om man till exempel har hemmakontor men vill ta emot sina kunder här i stället för hemma.

Bokningen och betalningen av mötesrummet sker digitalt och framöver kan man också beställa tilltugg till mötet via samma plattform.

Bra företagsklimat i Karis

Huset fungerar som förut som bas för städföretaget Costacalida och för tvätteriet Lavendel.

– Vi är inte på plats hela tiden men man kan knacka på eller ringa innan.
För tvätteriets kunder finns dessutom en drop off-funktion där man kan lämna och hämta till exempel hemtextilier eller arbetskläder för tvätt när det passar en själv.

Eftersom Forsmans företag verkar i Hangö, Ekenäs och Karis har man en uppfattning om klimatet bland företagen på de olika orterna.

— Klimatet är sunt och inkluderande för småföretagare i Karis. Här finns en vi-anda som inte många andra orter kan skryta med.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter