Förflytta dig till innehållet

Tillåt hemleverans för alkohol

Åbo Underrättelsers logo

Matleveransföretag som Wolt och Foodora har hittat sin väg till Finland och under de tuffa coronatiderna har de varit till stor hjälp för alla som tvingats sitta i karantän. Även de äldre kan dra stor nytta av matleveransföretagen.

Utöver restaurangmat har matleveransföretagen också börjat leverera mat från butiker och andra produkter såsom kläder och blommor. Det här har underlättat mångas vardag under den långa pandemin.

I dag har barer och restauranger rätt att sälja ett urval av sina drycker direkt till konsumenten, men det kräver att konsumenten är fysiskt på plats i restaurangen. Det här är inte möjligt för dem som inte fysiskt kan ta sig till platsen.

Därmed är lagstiftningen i dag haltande eftersom det är möjligt att köpa hem alkohol från restauranger om man är på plats fysiskt men det är inte möjligt att beställa hem ett glas rött med sin pizza eller pasta.

Matleverantörer måste enligt sina arbetsgivare vara minst 18 år gamla så juridiskt finns det inget hinder för dem att leverera alkoholhaltiga drycker. Leverantörerna själva säljer inte alkoholen så de behöver inte utskänkningstillstånd och teknologiska lösningar kan möjliggöra att kolla upp beställarens ålder i samband med beställningen för att se till att minderåriga inte beställer alkohol.

Åtgärden skulle också minska missbruket, trots att det vid första åtanke kan verka tvärtom. I stället för att gå till Alko och köpa en stor mängd alkohol på en gång gör vi det lättare att konsumera små mängder.

Av pandemin kan vi lära oss många saker, och en av dem är flexibilitet. Nu behövs åtgärder för att öka flexibiliteten ytterligare genom att tillåta hemleverans av alkohol.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter