Förflytta dig till innehållet

Tillåt borrande av bergvärmebrunnar på kommunal mark

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Energi. Alla finländska städer borde följa Helsingfors stads exempel och tillåta husbolag att borra bergvärmebrunnar på offentliga områden som ägs av staden, ifall det inte finns tillräckligt med utrymme på den egna tomten.

De beslut som fattas i städer och kommuner spelar en viktig roll i kampen mot klimatförändringen. Över hälften av städernas utsläpp orsakas av uppvärmning av fastigheter. För att minska utsläppen är det viktigt att fokusera på vilka energiformer som används i uppvärmningen. Bergvärme är en värmeproduktionsform med mycket outnyttjad potential.

Intresset för bergvärme har ökat då priset för att ta i bruk bergvärme minskat. I stadsområden begränsas ändå möjligheterna att ta i bruk bergvärme av de täta stadsstrukturerna. När man är begränsad till en tomt är det inte alltid möjligt att få tillräcklig energitäckning för byggnadernas behov. Därtill begränsar befintliga underjordiska utrymmen, strukturer och reserver placeringen av brunnarna.

Förutom att vi borde tillåta brunnarnas byggande på kommunala tomtar borde vi också avskaffa tillståndsavgifterna för kontroll av bergvärmebrunnar samt erbjuda kostnadsfri rådgivning till husbolag om hur de kan övergå till uppvärmning med bergvärme.

För att nå målet om koldioxidneutralitet behöver vi framförallt nytänk och samarbete över sektorgränserna. Att göra bergvärme tillgängligt för fler människor skulle vara ett bra exempel på detta och en åtgärd som för oss i rätt riktning.

SFP:s stadspolitiska utskott
genom utskottsordförande
Emmi Piippo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter