Förflytta dig till innehållet

Tidningshusen bildar egen nyhetsbyrå

MOBIL BYRÅ. Den nya nyhetsbyråns reportrar kommer att vara mycket rörliga och ha kontoret med sig i ryggsäcken. Från och med september ska Anna Back leda arbetet mot en mångsidig och multimedial journalistik. Foto: Heidi Hakala

Mobilitet, kvalitet och mångsidighet – det är ledorden för den nya finlandssvenska nyhetsbyrå som startar i november. För prenumeranterna kommer det att innebära mer kvalitativ journalistik i flera kanaler, med starkare fokus på digitalt innehåll utan att papperstidningen glöms bort.

Förhoppningarna hos KSF Media och HSS Media är att det nya samarbetet ska ge ett journalistiskt innehållslyft – i alla kanaler.

– Vi vill bygga upp en byrå som är digital och multimedial och kan anpassas till mediehusens behov. I den snabbt föränderliga verklighet som vi lever i måste vi våga tänka och pröva nytt, säger Susanna Ilmoni, chefredaktör för HBL.

Nyhetsbyråverksamheten styrs via Svensk Presstjänst SPT som från och med november blir den största enskilda leverantören av journalistik för de kommersiella nyhetshusen i Svenskfinland då byrån växer både i antal anställda och i bredden på utbud. SPT, som tidigare bara haft en fast anställd redaktör, söker nu journalister som ska vara multimediala, mobila och jobba med kontoret i ryggsäcken.

– Vi konkretiserar den vision om ett intensifierat samarbete som diskuterats i åratal mellan de finlandssvenska mediehusen, säger Ilmoni.

I våras sade HSS Media och KSF Media upp sina avtal med Finska notisbyrån FNB. ÅU lämnade tjänsten i vintras. Vasabladets chefredaktör Niklas Nyberg säger att fördelarna med det nya byråsamarbetet är att tidningarna nu får en egen styrning över verksamheten och har ett större inflytande över utvecklingen.

– Det här är en nödvändig digitalisering av hela byråverksamheten som går hand i hand med den utveckling vi gör internt. Vi ser det som en nödvändighet för att i längden kunna ha en stark nyhetsbevakning och -förmedling på svenska.

Det här är en satsning på kvalitet snarare än kvantitet, säger Nyberg.

– Dessutom öppnar det upp för ännu mer samarbete i framtiden.

Den som ska leda arbetet är ekonomen och journalisten Anna Back, 40. Hon har varit anställd på HBL sedan 2001 och har där jobbat som ekonomijournalist, utrikesredaktör, korrespondent i Österbotten, nyhetschef och de senaste åren med tekniska lösningar och utveckling.

– Svenskfinland känns väldigt hemma. Min mentalitet är österbottnisk men jag känner Helsingfors bra, säger Back.

Som journalist beskriver hon sig som en innehållsperson – det mest värdefulla är att intervjua och träffa människor, förstå dem och lära sig något nytt av dem – men när det gäller journalistik har hon också ett starkt organisatoriskt intresse. Hon tycker om att fundera över hur saker kunde göras effektivare och fiffigare.

– Det är viktigt att journalistens arbetsbild och uppgift ska kännas både motiverande och utvecklande och samtidigt ge resultat. Här tror jag att den nya byrån kan ha en viktig roll i att förnya jobbet. Det är jätteviktigt att någon gör det, också på svenska, om vi ska finnas kvar i framtiden, säger Back.

Nu ser hon fram emot att skissa upp bevakningsområden och ta fram arbetsmetoder tillsammans med reportrarna och mediehusen.

– Jag ser den här satsningen som en stor möjlighet för dem som vill jobba fullt ut som journalister samtidigt som de utvecklar ett specialkunnande och tekniska färdigheter.

Back beskriver det nya chefredaktörsjobbet som unikt.

– Under nästan hela min tid som journalist har det handlat om att banta ner, omstrukturera och göra en massa nya satsningar inom ramar som redan finns. Det här känns som ett uppstartsföretag med en klar mission. Vi börjar från ett nästan tomt – och ganska stort – bord.

Ett intensifierat mediesamarbete har diskuterats i många år mellan HSS Media, KSF Media och ÅU. Nyhetsbyrån är en investering i framtiden.

– SPT har länge varit en plattform för samarbete kring innehållsproduktion, journalistiska satsningar, språkvård och fortbildning. Därför är det naturligt att SPT på uppdrag av mediehusen satsar stort på nyhetsbyrån. Det är en viktigt steg för att vi även i framtiden ska ha en nyhetsbyrå på svenska i Finland, säger SPT:s styrelseordförande Patrik Stenvall.

Målet är fortsättningsvis att bevaka Svenskfinland men också att se på resten av samhället och världen med skarpa ögon.

– Den stora skillnaden är att byrån nu satsar på digital innehållsproduktion och att bevakningsområdet i princip är hela världen men med i första hand en vinkling som intresserar alla som konsumerar nyheter på svenska, säger Stenvall.

 

Heidi Hakala
SPT

ÅU är medlem i SPT men det finns inte planer på att köpa innehåll från den nya nyhetsbyrån.
SPT:s nuvarande redaktör Heidi Hakala flyttar till Sverige men kommer att fortsätta som medarbetare i egenskap av frilansare.

 

Nya SPT

  • Nyhetsbyrån är starten på ett nytt mediearbete som banar väg för ett utvecklat samarbete bland de kommersiella mediehusen i Svenskfinland samt andra intressenter.
  • Det är KSF Media, HSS Media och ÅU som gett SPT i uppdrag att bygga upp en nyhetsbyrå på svenska i Finland.
  • Målet är att i framtiden vara en pålitlig och mångsidig leverantör av journalistik och av innehåll både nationellt och internationellt.
  • Som bäst söker nyhetsbyrån journalister som besitter en bred kunskap inom samhälle och journalistik, men också olika former av spetskompetenser, till exempel inom sport och datajournalistik. Reportrarna får gärna finnas i olika delar av Svenskfinland.
  • SPT kommer också att anlita frilansare både regionalt, nationellt och internationellt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter