Förflytta dig till innehållet

THL uppmanar inför julfestsäsongen: Festa bara om du är vaccinerad

Institutet för hälsa och välfärds (THL) råd riktas till såväl medborgare som restauranger och evenemangsarrangörer.

Institutet påminner om att det fortfarande finns en risk för att smittas av coronaviruset trots att vaccineringen framskrider.

Det första rådet är att endast festa om man fullständigt frisk. Om symtom på coronasmitta dyker upp bör man inte ens träffas i en mindre grupp, även om man är fullt vaccinerad.

Vid symtom ska man hålla sig hemma, och om symtomen blir allvarliga är det skäl att uppsöka en läkare.

Anvisningarna för när coronatestning rekommenderas kan variera kommuner emellan, så det är lönt att kontrollera med den egna kommunen om man bör coronatesta sig.

Institutet råder också alla att endast festa i sällskap om man är vaccinerad. En komplett vaccinationsserie som vanligen består av två vaccindoser ger enligt institutet ett effektivt skydd mot allvarlig covid-19.

Munskydd rekommenderas fortfarande också, särskilt i offentliga inomhusutrymmen om det är svårt att hålla avstånd till andra. Exempelvis i kollektivtrafiken är det fortfarande lönt att bära munskydd. Rekommendationen gäller speciellt de personer som inte är fullt vaccinerade.

Kom ihåg covidintyget

Restaurangägare och evenemangsarrangörer inom områden som befinner sig i spridningsfasen rekommenderas kräva covidintyg av alla gäster, oberoende av vilken tid på dygnet det är.

Covidintyget är ett alternativ till de rådande restriktionerna. Om alla gäster kunnat visa upp ett giltigt covidintyg behöver restaurangen eller evenemangsarrangören därmed inte ta hänsyn till restriktionerna.

Också privata evenemangsarrangörer kan använda covidintyget, vilket också rekommenderas.

”När restauranger och evenemangsarrangörer kräver covidintyg i sina lokaler varje dag och oberoende av klockslag så är det betydligt säkrare för kunderna att komma och fira”, säger institutets direktör Mika Salminen i ett pressmeddelande.

THL:s råd inför julfestsäsongen

Festa bara om du är frisk. Om du har symtom som tyder på coronavirussmitta ska undvika att träffas ens i en liten grupp, även om du är vaccinerad.
Festa i sällskap bara om du är vaccinerad.
Iaktta fortsättningsvis god hand- och hosthygien. På så sätt förhindrar du även att andra sjukdomar sprids.
Ha appen Coronablinkern på även under festen och följ dess anvisningar.
Använd fortfarande munskydd särskilt i offentliga inomhusutrymmen om det är svårt att hålla avstånd till andra människor. Till exempel i kollektivtrafiken lönar det sig fortfarande att ha munskydd. Använd munskydd särskilt om du inte har fått full vaccinationsserie.
Ladda på förhand ner EU:s covidintyg, som även fungerar som covidintyg i Finland.
Kom ihåg måttlighet i alkoholkonsumtionen.
Ha så kul på lillajulsfesten!

Så här fungerar covidintyget

I praktiken är det nationella covidintyget detsamma som EU:s gemensamma, alltså det som hittas via Mina Kanta-sidorna.

Covidintyget kan krävas i samband med exempelvis evenemang, tillställningar och restaurangbesök i områden som befinner sig i spridningsfasen.

Intyget avläses via en mobilapplikation som arrangörer gratis kan ladda ned via olika appbutiker.

Med hjälp av appen Coronaintygsavläsaren avläser arrangören den QR-kod som finns på covidintyget.

Om besökaren har ett giltig covidintyg dyker hens namn upp på skärmen och hen har rätt att gå in på restaurangen eller evenemanget. Vice versa innebär ett ogiltigt intyg att personens namn saknas och inträde förbjuds.

Appen varken samlar in eller sparar någon information om dess användare.

Institutet för hälsa och välfärd ansvarar för appen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter