Förflytta dig till innehållet

THL tonar ner prognosen om 11 000 fall per dag i april: ”Det riktiga livet är något annat än den matematik som matas in i datorn”

Henri Forss/SPT
människor på en tågperrong med munskydd
Generaldirektör Markku Tervahauta vid Institutet för hälsa och välfärd tonar nu ned prognosen om 11 000 coronafall per dag i april. Arkivbild.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) motiverade lördagens beslut att flytta fram kommunalvalet med statistik om smittläget som tagits fram av Institutet för hälsa och välfärd. Enligt THL:s prognos riskerar antalet coronafall att stiga till allt mellan 2 600 och 11 200 fall per dag om kommunalvalet skulle ha ordnats den 18 april.

Generaldirektör Markku Tervahauta vid Institutet för hälsa och välfärd tonar nu ned prognosen i en intervju för Helsingin Sanomat.

— Vi har bara presenterat dessa siffror för att simulera olika prognoser. De kan förverkligas eller så inte, men det här är inte vår bedömning. Justitieministern har valt att fokusera på dessa siffror, säger Tervahauta till HS.

Enligt Tervahauta har institutet inte nämnt risken för 11 000 coronafall per dag i avsnittet om kommunalvalet.

— Det riktiga livet är något annat än den matematik som matas in i datorn, säger Tervahauta.

Institutet slår ändå fast att det var ett klokt beslut skjuta upp kommunalvalet.

— Enligt vår bedömning är det sannolikt att epidemin är i en lugnare fas vid månadsskiftet maj-juni än den 18 april. Beslutet om tidpunkten för valet är en samhällelig fråga där man måste väga in också andra skäl än epidemiologiska, skriver Institutet för hälsa och välfärd på Twitter.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter