Förflytta dig till innehållet

THL: Inget behov för nya boosterdoser av coronavaccin under våren

Arkiv/Johan Backas
vaccination
Under våren klarar man sig utan boosterdos av coronavaccinet, enligt THL.

Vaccinskyddet är tillräckligt just nu, menar Institutet för hälsa och välfärd (THL). Därför rekommenderar man inte någon boosterdos av coronavaccinet under våren.

Personer med kraftigt nedsatt immunförsvar rekommenderas däremot att ta eventuella boosterdoser i samråd sin läkare, skriver THL i ett pressmeddelande.

Epidemiläget är för tillfället lugnt i Finland och just nu verkar det inte vara någon epidemivåg på väg. Antalet patienter har minskat märkbart både inom specialsjukvården och primärvården. Det konstateras också allt färre dödsfall orsakade av corona.

— Vi följer kontinuerligt med epidemisituationen, vårdbehovet för olika ålders- och riskgrupper och antalet dödsfall, säger Hanna Nohynek, överläkare vid THL.

En ny boosterdos kan bli aktuell i höst för äldre personer och personer som hör till någon riskgrupp. Vaccinet kunde ges tillsammans med influensavaccinet som man gjort tidigare.

I september i fjol rekommenderade THL en säsongsdos av coronavaccinet till alla 65 år och äldre samt alla 18 år fyllda som hör till någon riskgrupp.

— De som fått boosterdosen har ett färskt skydd, så ett nytt vaccin för våren skulle inte ge något märkvärdigt extra skydd mot en allvarlig coronasjukdom, säger Nohynek.

Fram till den 23 februari hade över 860 000 personer i Finland fått höst-vintersäsongens variantspecifika boosterdoser. Rekommendationen gäller sammanlagt cirka två miljoner personer. Variantspecifika boosterdoser kan ännu fås inom det egna välfärdsområdet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter