Förflytta dig till innehållet

THL: hälsosäkerheten på pälsfarmerna måste bli bättre – fågelinfluensan är en risk för folkhälsan

Kim Lund
Måsar på strandstenar.
Bland annat skrattmåsarna verkar spela roll för virusets spridning. På bilden fiskmåsar.

Enligt de senaste uppgifterna har 21 farmer i Finland drabbats av fågelinfluensan.

De första resultaten från helgenomsekvensering, det vill säga undersökning av virusets arvsmassa, tyder på att vildfåglarna, särskilt skrattmåsarna, spelar roll som smittkälla. Det här framgår av Institutet för hälsa och välfärds (THL) och Livsmedelsverkets gemensamma ”rapid communication”-artikel i vetenskapstidningen Eurosurveillance. Artikeln beskriver den pågående fågelinfluensaepidemin på pälsfarmer i Mellersta och Södra Österbotten. 

”Vid smittor som spridit sig i större utsträckning på enskilda farmer kan man inte utesluta möjligheten till intern smitta på farmerna. De nuvarande förhållandena på pälsfarmer där effektivt fågelskydd saknas, möjliggör spridningen av viruset från vildfåglar till djuren på pälsfarmerna. Riskhanteringen skulle förutsätta åtgärder på pälsfarmerna för att förhindra att fåglarna kommer i kontakt med pälsdjuren”, säger avdelningsdirektör Terhi Laaksonen vid Livsmedelsverket.

Enligt forskningsresultaten finns det mutationer i en del av virusen hos pälsdjur som tyder på att viruset muterar till följd av däggdjurssmitta. På två farmer konstaterades virus med mutationer som effektiverar virusets replikering i däggdjursceller.  

Det är viktigt att följa upp mutationer som kan påverka virusets sjukdomsalstrande förmåga, eftersom fågelinfluensaviruset lätt förändras och deras förmåga att orsaka sjukdom även hos människan ökar i och med så kallad däggdjursadaptation, dvs. anpassning till däggdjur.  

”För minkarnas del är denna risk särskilt stor på grund av likheter mellan minkars och människans luftvägar. Minkarna kan också bli smittade av människans säsongsinfluensa, vilket ökar risken för att nya viruskombinationer uppstår”, säger THL:s specialsakkunnig Erika Lindh.

”Ärendet är av nationell betydelse, men det är även mer omfattande än så. Även internationella hälsovårdsmyndigheter och forskare är rädda för att däggdjursadapteringen i värsta fall leder till att en ny variant av influensaviruset uppstår”, säger avdelningsdirektör Otto Helve vid THL.

I publikationen beskrivs det epidemiologiska läget, faktorer som lett till spridningen av viruset till farmerna samt myndighetsverksamheten i anslutning till hanteringen av smittor. 

Dela artikeln

3 kommentarer: “THL: hälsosäkerheten på pälsfarmerna måste bli bättre – fågelinfluensan är en risk för folkhälsan

 1. Thomas Lindström skrev

  Kom ihåg att pälsdjursnäringen ger export inkomster åt landet. Ger utkomst åt en hel massa mänskor bl a fiskare i skärgården.

 2. Harald Bergholm skrev

  Man kanske skulle börja med att förbjuda husdjur som fiskar, fåglar, reptiler som bor i små akvarier, burar och terrarier samt hundar som är ensamma i höghuslägenheter hela dagen och bara får en kort promenad till parken/butiken som skäller dagarna i ända.
  Livsmedelsproduktionsdjur så har inte det heller bra gällande utrymme och risken är att fågelviruset kan drabba andra däggdjur efter mutering, skall alla djur avlivas och liken förstöras utan att ta tillvara på päls och läder?
  Samtidigt som man koncentrerar sig på att förbjuda en laglig näringsform så blundar man för att det finns åldringar och handikappade i landet som aldrig får gå ut, binds fast i sängen…
  Finns intressegrupper som tror att människan klarar sig utan animaliska produkter, något som människan har i alla tider använt sig av och kommer även i framtiden att göra det med.
  Kan hålla med om att päls som dekoration är onödigt, men skall man kasta bort restbitar som har blivit över från pälskappan? Förbjuder man pälsnäringen i Finland så inte försvinner den någonstans, utan bara flyttas till andra länder som Ryssland och Kina som inte bryr sig om djurskydd och kulisser sätts upp bara för att göra väst nöjda och blunda för allt annat.

 3. Susanne Nyman skrev

  Helt vansinne att ens ha pälsfarmer. Djur instängda i så där pyttesmå burar för att människor ska kunna ha pälskragar/jackor. Djurplågeri.Man äter inte ens köttet, det är bara för fåfängan.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter