Förflytta dig till innehållet

THL: Det vore bättre att ordna kommunalvalet i juni – kvickare vaccinationstakt på coronatäta områden möjligt

Anja Kuusisto
Valsedel läggs i valurna
THL kunde också tänka sig att, för valets trygghets skull, effektivera vaccineringen av dem som bor i områden där det finns en högre frekvens av coronafall. Dessa åtgärder skulle lanseras efter att alla riskgrupper har vaccinerats.

Institutet för hälsa och välfärd hoppas att kommunalvalet skjuts upp till juni. Institutets generaldirektör Markku Tervahauta kommenterade frågan i Yles tv-program Morgonettan på lördagsmorgonen.

— Jag utgår från att det vore bättre för hälsosäkerheten att skjuta upp kommunalvalet med två månader till mitten av juni, säger Tervahauta till Yle.

Enligt Tervahauta skulle ett dylikt beslut gynna valdeltagandet och minska på behovet av rigorösa restriktioner. Om den epidemiologiska situationen är bättre vägar sig fler till valurnan, anser han.

Justitieministeriet bereder för närvarande ett förslag att skjuta upp kommunalvalet till juni. Riksdagspartiernas representanter och partisekreterarna väntas ta ställning till frågan i dag.

Tervahauta kommenterade också den nuvarande vaccinationsordningen i bekämpningen av coronaepidemin.

Vd Juha Tuominen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har föreslagit att coronavaccineringarna borde koncentreras till Nyland som har det största antalet coronafall i hela landet.

— Norge har infört ett system där Oslo får 3 procent fler vaccinationsdoser än de övriga delarna av landet på grund av den stora smittspridningen i landets huvudstad. Vi kunde möjligen överväga en liknande lösning, säger Tervahauta.

Institutet för hälsa och välfärd kunde också tänka sig att effektivera vaccineringen av dem som bor i sådana områden där det finns en högre frekvens av coronafall. Dessa åtgärder skulle lanseras efter att alla riskgrupper har vaccinerats.

— Det skulle i så fall handla om att sänka tröskeln genom att vaccinera folk i vaccinationsbussar som cirkulerar i dessa bostadsområden. Det handlar om att göra det så lätt som möjligt att vaccinera sig, säger Tervahauta.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter