Förflytta dig till innehållet

Therese Skaag har drivit populära grillcaféet i Houtskär i 20 år

Tuuli Meriläinen
kvinna
Therese Skaag på grillcafé Skagen i Näsby gästhamn i Houtskär firar 20 år som företagare i sommar - och lyfter gärna fram sina trevliga kunder.

Therese Skaag var mammaledig år 2002 fick hon chansen att ta över gästhamns- och restaurangverksamheten i Näsby.

Restaurang Vikin som drevs av Tina Axén och Gunnevi Törnqvist lade ner verksamheten och Skaag tog steget från jobbet som kyrkvaktmästare till krögare.

Att hon inte hade någon bakgrund inom restaurangbranschen och aldrig tidigare stekt en hamburgare var inget hinder. Egentligen hade hon tänkt starta en fiskrestaurang, men eftersom övergången gick fort fortsatte hon med den snabbmat som också tidigare stått på menyn.

– Jag åkte till Hesburger, köpte en hamburgare med extra majonnäs och sen åkte jag hem och experimenterade, berättar Skaag om den branta inlärningskurvan.

Arkiv/Tuuli Meriläinen
Therese Skaag firar 20-årsjubileum som företagare,

Och kurvan har gått uppåt också på andra sätt. De första åren hade hon en handfull anställda, medan de idag är 22.

Antalet kunder har blivit större och antalet rätter på menyn har också utökats. Kundernas favoriter är alltjämt hamburgarna, men också räksmörgåsarna och den stekta abborren med vitvinssås lockar stamkunder ända från östra Finland.

Under de senaste åren har hon utökat menyn med flera fiskrätter, men köket är så litet att hon måste försöka hålla antalet rätter nere och variera menyn under säsongen

– Jag är lyckligt lottad eftersom jag haft så många att fråga om råd då det behövts. Min syster är kock, min pappa var kock som yngre, min dotter är kock, min systers man är kock … det är bara jag som borde ha varit kock som inte är det.

Therese Skaag

Ålder: 56 år
Familj: Mannen Carl-Erik, dottern Jenny och sonen André
Bor: i Järvis i Houtskär
Fritid: fiskar, jagar och umgås med vänner
Favoriträtt: skaldjur och fisk
Beskriv de senaste 20 åren med tre ord: härligt, intensivt, spännande

Att få tag på personal har alltid varit svårt, delvis för att arbetet är så säsongsbetonat. I år tillreds maten bland annat av kockar från Serbien och Estland. Hon har också unga från Houtskär och barn till fritidsbosatta som anställda.

– Ofta har det varit så att om någon kommer hit och jobbar så stannar de några år. Och några som varit anställda hos mig har senare utbildat sig till kock.

Tuuli Meriläinen
Restaurang Skagen finns i Näsby gästhamn i Houtskär.

Säsongen på Skagen börjar vid valborg och fortsätter ända in i september med helgöppet. Högsäsongen infaller i juli och då är det inte tid för något annat än jobb. En dag per sommar försöker Skaag vara helt ledig.

Tiden med coronarestriktionerna var ingen katastrof för grillcafét, som hade bra med kunder både sommaren 2020 och 2021, trots att Skaag på förhand var orolig över hur det skulle gå.

Att grillcafét fyller 20 år firas den 11 juni men ännu är planerna inte helt klara. Kanhända plockar hon fram några klassiker från menyn under åren. Det blir åtminstone ostprovning och musik, och kanske en grillkväll ute. Ännu har Skaag inte tröttnat på sitt jobb, trots den hårda arbetstakten.

– Så länge jag tycker att det är roligt att öppna på nytt varje vår, då kan jag fortsätta. Den våren jag börjar tänka att ”Nej fan heller, varför ska jag öppna” så är det dags att sluta. Den dagen har ännu inte kommit, säger hon.

Det enda hon faktiskt är lite led på efter alla dessa år är hamburgarna. Men Skaag lugnar alla som känner panik inför detta konstaterande.

– Hamburgarna kommer att hållas kvar, lovar hon.

Tuuli Meriläinen

Dela artikeln

2 kommentarer: “Therese Skaag har drivit populära grillcaféet i Houtskär i 20 år

 1. Solveig Sjöberg-Pietarinen skrev

  Till Therese Skaag på Skagen
  Grattis till 20-åringen!
  Lycka och hälsa för fortsättningen! Vi gläder oss att snart kunna komma dit.
  Hälsn.
  Solveig Sjöberg-Pietarinen m familj.

 2. Carita Karlsson skrev

  Skagen är ett underbart ställe, maten är god och personalen trevlig. Under många år var Skagen. För mig och min familj bland annat dit man kunde åka och både basta och äta gott. Senare när vi fått en egen bastu blir det mest för att åtnjuta god mat och titta på alla vackra båtar i hamnen.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter