Förflytta dig till innehållet

Terrormisstänkt förhörs nu i Åbo

Abderrahman Bouanane deltog i häktningsförhandlingarna den 22 augusti per videolänk från sjukbädden på ÅUCS. Foto: Kim Lund

Den terrormisstänkte Abderrahman Bouanane har flyttas till fängelset i Starrbacka i Åbo. Bouanane flyttades från fångsjukhuset i Tavastehus i onsdags. Det första förhöret med honom hölls fängelset på torsdagen, men förundersökningsledare, kommissarie Olli Töyräs ger inte ut några detaljer kring hur utredningen framskrider eller om Bouanane har angett något motiv för dådet.

– Förhören har varit sakliga och vi får i alla fall delvis svar på våra frågor. Förhören fortsätter då utredningen så kräver, men om det är en gång i veckan eller oftare kan jag inte säga. Nu handlar det om vanligt grundläggande polisarbete.

Starrbacka fängelse

Omkring 20 poliser är involverade i utredningen som fortsätter intensivt hela hösten. Alla vittnen har ännu inte hörts och Töyräs vill inte bekräfta huruvida Bouanane ropade ”Allahu Akbar” (Gud är större) i samband med attacken så som vissa vittnesuppgifter har gjort gällande.

– Vi har en viss uppfattning om vad som har föregått händelserna. Nu skapar vi oss en helhetsbild av vad han har gjort och eventuellt ropat i samband med attacken. I sinom tid protokollförs allting men i det här skedet kan jag varken bekräfta eller dementera om han ropat något.

Förundersökningsledare Olli Töyräs vid Centralkriminalpolisen.

Polisen har ännu inte gripit den man som är internationellt efterlyst för delaktighet i knivattacken. Enligt svenska tidningsuppgifter är det 23-årige Zuhriddin Rashidov, en finsk medborgare som är född i Uzbekistan.
Töyräs kommenterar inte var han tror att den efterlysta mannen befinner sig.

Två personer dog och åtta skadades i samband med knivattacken på Salutorget den 18 augusti. Den misstänkte gärningsmannen sköts i låret av polis då han greps några minuter efter att polisen fått larmet. Han misstänks nu för två mord och åtta mordförsök begångna i terroristiskt syfte.

Artikeln uppdaterad 19.50, Saramäki fängelset fick sitt svenska namn, Starrbacka.

HÄR SAMLAR VI ALLT OM KNIVATTACKEN I ÅBO

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter