Förflytta dig till innehållet

Tennislöfte från Hangö anser att förbundet gjort fel – ”Jag har länge känt mig utpekad”

Clarissa Blomqvist är 18 år och har spelat tennis så länge hon kan minnas. Det är en sport som hela hennes familj håller kär och som de alla aktivt spelar.

För tillfället bor Clarissa i Sverige och jobbar hårt mot målet att en dag få vara professionell tennisspelare och livnära sig enbart på sporten.

– Jag har varje dag två till tre pass som då är fys och tennis. Ungefär en dag i veckan är en ledig dag utan träning, säger Blomqvist.

Ung kvinna står utomhus framför tennisbanor i Hangö.Fredrika Blomqvist
Clarissa Blomqvist är både finsk och svensk mästare i tennis i damklassen för 21-åringar.

Hon säger att det finns många fina minnen kopplat till tennis men det bästa minnet är då hon lyckades ta FM-guld i damernas tennis år 2022.

– Det var några tunga år före FM-vinsten. Jag har haft flera skador före år 2021 och hade det tufft med att hålla rätt mentalitet för att lyckas vinna, därför var FM-vinsten extra betydelsefull för mig, säger Blomqvist.

I dag är Blomqvist både finsk och svensk mästare i tennis i klassen för 21-åringar.

Fler spelar längre i Sverige

Blomqvist säger att det i Finland är rätt vanligt att många unga kvinnor slutar med tennisen i ett tidigt skede, medan det i Sverige finns fler unga kvinnor som sysslar med sporten. Hon menar även att det i Finland är få tävlingar som ordnas på de högsta klasserna i tennisen.

– Många mindre tävlingar ordnas men det finns få tävlingar för dem i toppen. I Sverige ordnas det inte heller många tävlingar för damer, men det finns ändå fler nationella tävlingar och möjligheter i Sverige än i Finland, säger Blomqvist.

Prissummorna är ofta samma på den lägsta nivån inom tennisen där vinnaren ofta får en summa på runt 5 000 kronor. I en del tävlingar på högre nivåer är vinstsumman större.

I år hade Blomqvist inplanerat att tillbringa sommaren i Finland och delta i tennisveckorna i Hangö. Hon ansåg sig ha goda chanser att vinna i flera matcher och hade räknat med att få en del vinstpengar med sig till Sverige.

– Jag betalar nästan allt själv i Sverige och det är mycket viktigt för mig att få in en del prispengar för att kunna fortsätta träna och spela som jag gör, säger Blomqvist.

Spelförbud i sista minuten

Klockan 22 kvällen före mixedfinalen i Hangö tennisveckans mixedklass och Finnish Tour-deltävlingen fick Blomqvist ett meddelande från Tennisförbundet – hon hade fått spelförbud från 13.7 till 27.7.

Spelförbudet var på grund av osportsligt beteende, enligt Tennisförbundet, men det håller Blomqvist inte med om.

Blomqvist hade några veckor tidigare kommit tvåa i en match och gjort en video på sitt privata Instagramkonto där hon med ett nedstämt och uppgivet ansiktsuttryck vek ihop prischecken av papp på mitten.

– Efter matchen kramade och gratulerade jag min motståndare och tackade för en bra match. När området var tömt på nästan all publik och med min familj och vänner närvarande filmade jag ett kort klipp till mitt privata Instagramkonto. Videon var gjord med skämtsamhet från mitt håll och jag har fått respons på videon från flera, bland annat tennisspelare från samma turnering, och de har alla förstått videons skämtsamma syfte, säger Blomqvist.

– Jag tycker att Tennisförbundet meddelade spelförbudet onödigt sent – att meddela kvällen före finalen var fult. De hade kunnat meddela det i god tid före matcherna i och med att det var flera veckor sedan videon spelats in. Eller så hade de kunnat ge förbudet efter matcherna, säger Blomqvist.

Spelförbudet kom onödigt sent, att meddela det kvällen före finalen var fult.

Clarissa Blomqvist

I sitt pressmeddelande gick Tennisförbundet inte ut med namn eller bild på personen som fått spelförbudet, men man kunde ändå ana sig till vem det gällde, menar Blomqvist.

– Till finska medier som MTV Uutiset och Helsingin Sanomat bekräftade Tennisförbundet mitt namn. Så min bild med namn cirkulerade på olika tv-kanaler i flera dagar, säger Blomqvist.

Dagarna efter att medier fått reda på vem spelförbudet gällde mådde Blomqvist mycket dåligt och hade till och med problem med att få i sig mat.

Hon anser att medierna överdrivit situationen, till exempel med att säga att checken skulle vara förstörd.

– Det kändes och känns ännu väldigt omotiverande att spela i Finland, säger Blomqvist.

Till Iltalehti säger Tennisförbundets vd Teemu Purho att förbundet behandlar alla spelare lika och att man bad om ett utlåtande av Blomqvist som man inte fick.

Han säger vidare att beskedet dröjde eftersom det på grund av semestrar tog tid att samla den disciplinära nämnden för att ta ett beslut.

En närbild på en prischeck från en tennistävling hänger i tenniskaféet i Hangö.Fredrika Blomqvist
Prischecken som Clarissa vek ihop i sin video finns i tenniskaféet i Hangö.

Blomqvist upplever att hon länge varit utpekad av Tennisförbundet och att det här bara är det senaste påhoppet.

År 2018 spelade Blomqvist med fyra andra tjejer och fyra killar, och på en årlig tennisgala blev alla flickor i gruppen tilldelade ett stipendium medan Blomqvist blev utan och inte ens visste om att galan hölls.

– En av killarna blev också utan stipendium, men det kändes ändå orättvist för jag anser att jag gjorde bra ifrån mig i flera matcher före galan, säger Blomqvist.

Blomqvist har också en gång tidigare blivit avstängd från en enskild match. Det var efter att hon spelat en match där hon ansåg att domaren dömt fel.

– I videon på internet kan man tydligt se att domaren dömer fel. Min familj var högljudd under matchen men inte jag. Jag tackade och gratulerade motståndaren och efteråt i korridoren till omklädningsrummet pratade jag med mina vänner och uttryckte mina tankar om domarens felbedömning. För det samtalet blev jag också avstängd från en kommande match, säger Blomqvist.

Den situationen menar Blomqvist att inte enbart var på grund av Tennisförbundet men hon upplevde att förbundet slängde henne under bussen.

Inga matcher inbokade

Inom den närmsta framtiden har Blomqvist inga matcher inbokade. Hon arbetar på att få sin spellust och sitt mående tillbaka efter all tumult som varit de senaste veckorna kring spelförbudet.

– Spelförbudet gäller endast i Finland och jag får spela utomlands som till exempel i Sverige, men inte ens det känns motiverande efter all den här uppståndelsen, säger Blomqvist.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter