Förflytta dig till innehållet

Teknologibranschen behöver ett kollektivavtal – förhandlingar inleds på fredag

SPT
Illustrationsbild.
Enligt Industrifacket har inte ett enda företag hittills meddelat att det vill förhandla fram ett företagsspecifikt avtal.

Industrifackets styrelse har beslutat att inleda kollektivavtalsförhandlingar med Teknologiindustrins arbetsgivare. Det meddelade fackets ordförande Riku Aalto på torsdagen.

Enligt Industrifacket har dess krav för att inleda förhandlingarna nu uppfyllts.

Kort därefter meddelade Teknologiindustrins verkställande direktör Jarkko Ruohoniemi att aktörerna slår sig ner vid samma förhandlingsbord redan på fredag.

Målet är att finna en gemensam lösning innan det nuvarande kollektivavtalet går ut i slutet av november.

– Trots kort tidsintervall är detta möjligt, om viljan bara finns, säger Ruohoniemi i ett pressmeddelande.

Centrala mål för Teknologiindustrin är bland annat att trygga en störningsfri och stabil verksamhetsmiljö, få till ansvarsfulla kollektivavtal som kan stärka exportföretagens konkurrenskraft och öka möjligheterna att använda sig av företagsspecifika avtal.

Enligt Industrifacket har dock inte ett enda företag hittills meddelat att det vill förhandla fram ett företagsspecifikt avtal.

– Det ser alldeles tydligt ut som att arbetsgivarna vill förhandla fram ett enda avtal som gäller hela branschen, skriver Aalto.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter