Förflytta dig till innehållet

Tehy: Politiker mer oroade över vårdskulden än medborgarna

Ari Sundberg/SPT
stort rött kryss
Orosmomenten rör tillgången till vård, fördröjningar i diagnostisering av sjukdomar, den ökade förekomsten av följdsjukdomar och den ökade regionala ojämlikheten då det gäller tillgången till tjänster, enligt Tehy.

En stor majoritet av politiska påverkare är oroade över vårdskulden som orsakats av coronapandemin och hur bra vårdarna orkar med sitt arbete, visar en enkätundersökning som vårdfacket Tehy gjort.

I oktober publicerade Tehy enkätens resultat som visar hur utbredd oron är bland medborgarna. Nästan 70 procent av medborgarna är oroliga över vårdskulden.

Oron är ändå mer utbredd bland de tillfrågade beslutsfattarna. 80 procent av dem uppger oro för vårdens möjligheter att hantera vårdskulden.

Några av orosmomenten rör tillgången till vård, fördröjningar i diagnostisering av sjukdomar, den ökade förekomsten av följdsjukdomar och den ökade regionala ojämlikheten då det gäller tillgången till tjänster.

Enligt Tehy förhåller beslutsfattarna sig ändå lite mer försiktigt till löneförhöjningar än medborgarna. Drygt 70 procent av medborgarna är redo att höja vårdarnas löner, medan drygt 65 procent av påverkarna är redo att göra detsamma.

Undersökningen genomfördes av Aula Research på beställning av Tehy. Nästan 1 200 politiska påverkare svarade på undersökningen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter