Förflytta dig till innehållet

Teemu Pukki är årets idrottare

en man som har en pokal

Teemu Pukki är årets idrottare i Finland. Pressbild


Idrottsåret 2019 var den finländska fotbollens stora år. Därmed var det lika rättvist som väntat att det blev en fotbollsspelare, efter en paus på 18 år, som tog hem priset för Årets idrottare. Det självklara valet föll på Teemu Pukki som gjorde enorm succé i klubblaget Norwich City och som var den glänsande galjonsfiguren då Finlands herrlandslag för första gången någonsin tog sig till EM-turneringen.
Herrlandslaget blev också Årets lag och förbundskapten Markku Kanerva valdes till Årets tränare medan hela framgångssagan utsågs till Årets idrottsögonblick.
– Man har märkt ett uppsving i finländsk fotbollskultur och också i landslagets presterande. EM-platsen är en grej som säkert inte många trodde på för ett par år sedan. Men nu är vi där, säger Pukki.
– Hajpen har sporrat oss väldigt mycket. Vi spelare har märkt det och att spela framför en stor publik känns bra, säger han.
Landslagshjälten Pukki vann omröstningen i stor stil före den andra landslagshjälten, målvakten Lukas Hradecky och längdåkaren Iivo Niskanen.
– Det har varit ett alldeles fantastiskt år både med landslaget och med Norwich. Om jag för några år sedan hade försökt drömma om det här så hade jag inte ens lyckats med det. Ett ofattbart år, jag är väldigt stolt, säger Pukki.

Fotbollslaget är Årets lag

Finlands U21-herrar har fått priset, damlandslaget har fått priset – och nu har också Finlands herrlandslag priset för Årets lag i prisskåpet. Den historiska EM-turneringsplatsen belönades på Idrottsgalan.
Tvåa i omröstningen kom världsmästarna i herrarnas ishockey före VM-silvermedaljörerna i damernas ishockey.
Förbundskapten Markku Kanervas mannar inledde sin resa mot den historiska EM-platsen genom att vinna sin grupp i Nations League. Gruppsegern hade gett en chans att kvala in till EM 2020 även om det inte gått vägen i det egentliga EM-kvalet, men Kanervas landslag ville inte vänta.
Ledd av Teemu Pukki vann Finland sex av tio matcher i sin kvalgrupp, kom tvåa och kirrade en plats i EM nästa sommar.
– Allt klaffade och vi nådde framgång som ledde till ny framgång. Spelarna trivs tillsammans och drar åt samma håll, säger lagledaren Lennart Wangel.
Lagledaren lyfter gemenskapen som en stor faktor bakom succén.
– Jag tror det var ”Luke” (målvakten Hradecky) som sade att det här är ett gäng kompisar som spelar landskamper tillsammans.
– Spelarna håller kontakt mellan matcher och har en bra, hurtig gemensam humor. De kommer från olika bakgrunder: den ena har afrikansk bakgrund, den andra är finlandssvensk, vi har spelare från landsbygden och från staden, killar som spelar runtom världen. Laget är en fin kombination av olika personligheter. Och man skall inte heller glömma tränarnas andel – den spelar en stor roll, säger Wangel.
Landslaget och dess lagledare ser nu fram emot en sommar som blir något fotbollsnationen Finland aldrig glömmer.
– Vi har vänt blickarna mot S:t Petersburg och Köpenhamn och jobbar hårt för att hitta de bästa möjliga omständigheterna för att kunna spela mot Europatoppen, säger Wangel.
Tommi Willberg
SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter