Förflytta dig till innehållet

Taxiservicen måste fungera bättre — äldre och sjuka ska inte behöva oroa sig

Riksdagen godkände 2017 en ny taxilag som trädde i kraft i juli 2018.
Sedan dess har antalet beviljade taxitillstånd ökat, men trots detta har servicen inte på alla håll i landet blivit bättre, tvärtom har servicen på sina håll drastiskt försämrats.
Svenska riksdagsgruppen är orolig för det försämrade läget och har lämnat in ett skriftligt spörsmål till regeringen om den på sina håll försämrade tillgången till taxi samt om problemen kring taxiservicen som sköts av FPA.
I vissa regioner, oftast på mindre orter och på landsbygden, har det visat sig att det har blivit näst intill omöjligt att få tag på en taxi under vissa tider på dygnet.
Eftersom det nu är fritt att köra var och när man vill, har det blivit lönsammare att köra där det finns mycket kunder.
Riksdagen förutsatte att taxireformens effekter utvärderas och att regeringen vid behov skrider till omedelbara åtgärder för att korrigera eventuella problem som uppstår till följd av reformen.
Lagstiftningen ger FPA rätt att konkurrensutsätta sina egna tjänster.
Tyvärr har det efter lagändringen uppstått oacceptabla problem kring FPA:s upphandling.
Det har förekommit problem både med själva beställningen av FPA-taxi och problem med att redan beställda taxibilar som aldrig dyker upp.
FPA har lovat göra en ny upphandling och FPA har även lovat en ny beställningscentral i april.
Ett annat problem är att man då man använder sig av FPA-taxi inte får använda samma taxi för tur och retur som tidigare.
En taxi kan alltså skjutsa en kund en lång sträcka, men samma taxi får inte vänta på kunden under t.ex. ett sjukhusbesök.
Detta leder till oro och osäkerhet framför allt bland sjuka kunder och bland äldre personer.
I vårt skriftliga spörsmål vill Svenska riksdagsgruppen veta vilka åtgärder regeringen tänker vidta för att korrigera de brister och problem som uppstått till följd av taxireformen.
Vi frågar hur regeringen ämnar trygga tillgången till taxi överallt i landet?
Svenska riksdagsgruppen vill också veta om regeringen har beredskap att ändra lagen för att kunna trygga tillgången till taxiservice i hela landet?
Vilka åtgärder kommer regeringen att vidta för att säkerställa att konkurrensutsättningen inom FPA inte igen misslyckas?
Svenska riksdagsgruppen genom
Mikaela Nylander
Riksdagsledamot

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter