Förflytta dig till innehållet

Tarmcancerpatienter får stöd av ny vårdstig

J-O Edberg
En apparat för behandling på ett sjukhus.

Strålbehandlingsapparat.Foto: J-O Edberg

Vad händer med mig? Hur behandlas min cancer? Vad kan jag göra? Sådana frågor ställer sig patienten då han eller hon misstänks ha cancer eller redan blivit konstaterad med cancer.

Det har visat sig att patienten klarar sig bättre med sin cancer då patienten vet hur vården framskrider och vem man kan ta kontakt med då man behöver hjälp.

Vårdprocessen av cancer i tarmkanalen finns nu i beskriven i ett diagram som gjorts av experter i Åbo, Vasa och Satakunta som jobbar med att behandla cancer. Processen kallas vårdstigen och finns på webben, hittills endast på finska men den ska också publiceras på svenska.

Experter inom flera specialområden deltar i vården av en cancerpatient under vårdprocessen, ibland också från flera kommuner.

– Stigen som öppnats på webben för patienter som insjuknat i cancer i tarmkanalen är ett slutresultat av arbetet inom tre sjukvårdsdistrikt, säger utvecklingschef Mervi Siekkinen från Åucs cancercentrum.

Experterna gick igenom patientens vårdprocess och kom överens om gemensamma riktlinjer, allt från diagnostiseringen av cancer till uppföljningen av vården.

Vården av personer med cancer i tarmkanalen blir mer enhetlig då vårdmöten kan hållas också för representanter från olika kommuner. På så sätt är specialexpertisen om vården av cancer vid Åucs tillgänglig på hela området som omfattar det Västra cancercentrumet.

Närmare 600 nya fall av cancer i tarmkanalen konstateras i Egentliga Finland, Satakunta och Vasa årligen. Patienternas medelålder är cirka 70 år.

Prognosen för patienter med cancer i tarmkanalen har förbättrats i Finland.

Bekanta dig med vårdstigen för patienter med cancer i tarmkanalen på webben (på finska:) http://bit.ly/2jl36le

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter