Förflytta dig till innehållet

Tankar kring den dyra ”åldringsvården”

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Med stort intresse läser jag i dagens ÅU två positiva artiklar som berör hälso- och sjukvården.
Den ena handlar om fastanställningar inom ÅUCS, bl.a. specialistläkare.
Efter att i höstas ha läst ett uttalande av en geriatriker på vårt andra inhemska: ”huonosti tutkittu ja hoidettu vanhus tulee kalliiksi” söker jag förgäves efter utökandet av geriatervakanser.
Efter all den klagan om den dyra åldringsvården bland ekonomer, politiker, medier, pensionsbolag m.fl. skulle man kunna förmoda att det skulle satsas mera resurser på att göra något genom i första hand förebyggande åtgärder, men också vid mera akuta sjukdomar snabb och effektiv utredning, samt åtgärder för att inte ”frysa” tillståndet och göra åldringen till ett ”paket”!
Åldringar skulle behöva egna akutmottagningar med personal med specialkunskap, precis som barnen – snabb utredning – rätt vård! Då skulle kostnaderna gå ner och vården bli mänsklig.
Den andra positiva artikeln handlade om ÅUCS slot-scanningapparat som närmast är avsedd för barn och ungdomar vilket är mycket bra.
Men det står att ”tanken är att apparatens användningsområden med tiden skall utvidgas” och då kommer den innovativa tanken att kunde den användas i vården av åldringar, så att man inte mera skulle se så många handikappade åldringar med rollatorer röra sej mödosamt i fel ställning?!
Birgitta Grönroos
Åbo, 81 år
Som med besvärsfri, aldrig röntgad rygg, vid akuta besvär, efter ambulans-besök hemma på natten, besök på ÅUCS jourpkl. o HC läkare, fick vänta 7 veckor för rtg. Dg. Kotfraktur.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter