Förflytta dig till innehållet

Tänk på tänderna!

Under coronapandemin de senaste månaderna har vi fått lära oss vikten av att tvätta händerna. Nu gäller det att inte heller glömma tänderna! Under vårens nedkörning av samhällsfunktionerna har också den icke-akuta tandvården fungerat på sparlåga. Som minst har tandvårdsvolymen i hela landet varit i storleksordningen 25–30 procent av den normala. Inom hälsovården i allmänhet, och också inom munhälsovården, finns en oro för vad den uteblivna, fördröjda diagnostiken och vården innebär för folkhälsan och den enskildas hälsa på längre sikt.
Nu är rätt tid att vara i kontakt med tandvården om behov finns och nödvändig, tidigare planerad vård skjutits upp på grund av covid-19. I tandvården har hygienen redan tidigare varit på hög nivå och den extra växel som nu lagts in för att förebygga infektionsspridning i vården, gör att patienterna kan känna sig helt trygga i tandvården.
Myndighetsinstruktionerna om vad göra och hur i tandvården under rådande speciella omständigheter hålls uppdaterade. Till dags dato har inte ett enda fall rapporterats, där covid-19 skulle ha smittat i samband med tandvård, varken från personal till patient – eller tvärtom. Detta gäller åtminstone för Finland och hela Norden.
Det finns en hypotes, att ett inflammerat tandkött eventuellt kan fungera som en inkörsport för covid-19. Möjligen kan vissa tvålliknande komponenter i tandkrämen motverka virus. I dag finns det allt mer vetenskapliga rön om munhälsans betydelse för allmänhälsan. Tandvård i rätt tid, innan situationen hinner förvärras är viktig med tanke på både din egen hälsa – och också ekonomi.
Om du är orolig för någonting i din mun, var i kontakt med din tandvårdsenhet, helst redan innan den intensivaste semesterperioden. Be åtminstone att få tala med en sakkunnig om din situation. Speciellt viktigt är, att du sköter om din egen dagliga munhygien i dessa ”coronatider”, då dina mat- och dryckesvanor kanske förändrats i en för munhälsan mindre fördelaktig riktning. Därför vill vi komma med uppmaningen: ”Tänk på tänderna!”
Kaj Rönnberg
Odont. lic., specialisttandläkare i samhällsodontologi, Master of Public Health, ordförande för Odontologiska Samfundet i Finland rf

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *