Förflytta dig till innehållet

Talkoarbete – en symbol och källa för gemenskap

man med litet leende tittar mot kameran

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Trots att många känner den som ”dagen-då-man-inte-ska-synas-till-på-husbolagets-gård” är talkotraditionen guld värd.

Det finns många olika former av talkoarbete: renoveringstalkon, vårtalkon, hösttalkon, gårdstalkon. Talkoteman är ett gränslöst landskap: Ta nu Antti Rinnes förlossningstalko — vilken konceptuell bredd!

Och för omväxlingens skull har regeringen faktiskt bidragit konkret till sina egna förslag!  

Talkoarbete har en lång historia och det har haft en viktig roll i Finlands nationsbygge och återhämtning efter krigen. Det var ett effektivt sätt att samla ihop människor och utföra till exempel husbygge eller höbärgning då männen var på fronten.

Det var också ett sätt att stöda samhällets svagare. Genom talkon hjälpte man änkor och föräldralösa – man försökte alltså inte fixa befolkningspyramiden.   

Moderna talkon är spännande fenomen där de sträcker sig långt över de by- eller husbolagsgränser som traditionellt avgränsat dem. De samlar människor från alla väderstreck. De samlar folk som känner talkons sammankallare från olika livsskeden.

En del är studiekompisar, andra barndomsvänner eller familjemedlemmar, släktingar. Man lär sig mycket nytt om sammankallaren samtidigt som man får träffa nya människor vilket de många säkert välkomnar efter flera års social distansering!  

På talkona samarbetar vi och planerar arbetet tillsammans med vänner och främlingar. Under talkon återskapar och förstärker vi vänskapsband genom att göra någonting konstruktivt. Ja, kanske till och med konstruera någonting helt konkret.

I samband med det konstruktiva arbetet har vi en möjlighet att byta några ord och kanske ta några bärs som lättar på stämningen. 

Vi skapar band som går utöver våra typiska umgängeskretsar. Talkona får då en integrerande funktion. Där umgås lärare, läkare, elektriker, och byggare kring ett gemensamt ändamål och genom det uppstår en samvaro där vi skapar och förstärker vår gemensamma berättelse.

Vår sammanhållning. 

Idag är detta viktigare än någonsin då vår östra granne i åratal bidragit till att skapa osämja inom Europa. Talkon är ett vardagligt sätt att skapa sammanhållning när en gemensam berättelse uppstår genom delade upplevelser.

En berättelse som sedan upprepas när man träffas nästa gång: ”Minns ni hur det kryllade med paddor på vägen när vi gick till sjön på natten?!” ”Jo, och Johnny trampade på en — haha!” *suck*. Samtidigt blir det målade huset eller den städade gården en symbol och påminnelse om det vi tillsammans kan uppnå.  

Genom delade upplevelser, paddor eller inte, skapar vi gemensamma minnen som bidrar till att sammanhållningen förstärks och kanske till och med informationskriget försvåras.

Det är krångligt att slå en kil mellan människor som engagerat sig i en dialog och som sett den andre som en person och inte enbart som en representant av stereotypier och lögner på sociala medier.  

En stark och inkluderande finländsk kultur skapas inte genom att hålla brandtal i riksdagen eller genom presidentens karismatiska tal. Det skapas av oss och dess byggstenar är de kontinuerliga vardagliga sakerna vi gör.

Då vi möts och bemöts i en strävan efter ett gemensamt gott skapar vi förutsättningar för en nationell kultur som präglas av respekt och rättvisa.  

Talkoarbete är en ypperlig tradition som bidrar till att överskriva tillgjorda gränsdragningar i vårt lilla land. Gemensamma handlingar för allmän nytta. Så ta tag i spaden och sammankalla talkon!  

Läs fler kolumner av Johnny Långstedt här

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter