Förflytta dig till innehållet

Tågentusiaster porträtteras på fotoutställning

Foto: Mathias Luther


Åbofotografen och journalisten Mathias Luther ställer ut fotografier på talkoarbetare vid Finlands största museijärnväg i Jockis.
Fotografierna visas upp vid museijärnvägen i Jockis drygt 80 kilometer väster om Åbo.
– Museitåg, järnvägar och alla slags aktiviteter kring dem fotograferas flitigt runtom i världen, men människorna som lägger ner sin tid och kraft på att hålla ångan uppe och rälsen på plats syns sällan, konstaterar Mathias Luther.
Människorna han porträtterat är civilklädda, inte i museijärnvägens tjänsteuniform, och bildtexten anknyter till deras bakgrund med hemort och yrke eller titel.
 

Flest män

Människorna som porträtterats är en brokig samling. Ingenjörer och tekniker är lite överrepresenterade. Men det ryms många andra, bland annat en och annan busschaufför, samhällsvetare, journalist och banktjänsteman. De flesta är män men det finns också några kvinnor porträtterade.
Jockis museijärnväg har sedan 1978 regelbunden persontrafik, numera varje sommarsöndag och i år också flera lördagar. Det kräver en stor insats av frivilliga. Också underhållet och byggprojekten som mestadels görs under vintermånaderna kräver dagar av frivilligarbete.
Järnvägen har funnits i 120 år, och de senaste 40 åren har den funnits tack vare persontrafiken som helt bygger på entusiasternas frivilliga arbete.
Utställningen ”Kärleksfullt Järnvägsfolk” med 20 svartvita porträtt finns hela sommaren på Minkiö station i Jockis, i den så kallade Gb-vagnen. Utställningen är öppen hela sommaren samma tider som caféet, det vill säga de flesta dagar utom vissa lördagar i juni.

Foto: Mathias Luther

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter