Förflytta dig till innehållet

Tåg, spårvagnar och Jalle Ahlbeck

Åbo Underrättelsers logo

Kommunikationer. Jag är en aning kluven inför min gamle vän Jalle Ahlbecks insändare i diverse frågor. Ibland uppskattar jag hans sunda bondförnuft (till exempel vad gäller behovet av konsertsalar) men ofta blir jag lätt irriterad över hans uttalanden i frågor där han saknar djupare kunskap.

När han klampar in på områden där jag upplever mig ha en ganska gedigen kunskap blir jag mer än bara lätt irriterad.

Några kommentarer alltså (till insändaren i ÅU 8.7.2022):

1) Givetvis är transporten av resenärer den viktigaste uppgiften för en spårväg. Det gjordes beräkningar av passagerarunderlaget när planerna på spårvägen mellan Kråkkärret och östra Åbo lades fram för några år sedan och det kommer naturligtvis att göras likadana om den föreslagna spårvägen till hamnen. Men passgerarunderlaget är inte det enda kriteriet. Det finns andra viktiga motiv.

2) Jalle tror inte att spårvägen kommer att påverka utvecklingen av bostäder och arbetsplatser. Det finns en mängd studier som visar att det är just det spårvägar åstadkommer. Det finns material om detta på webben.

3) Jalle skriver att han bara har sett ”politiskt idiotiskt önsketänkande som tillhör hedenhös”. En lite mera noggrann genomgång på webben ger nog en mängd intressanta – inte helt idiotiska – uppgifter. Fortsätt leta.

4) Jag är alltid lite tveksam till jämförelser med andra städer – ingen är exakt en annan lik – men jag kan ändå inte låta bli att påpeka att spårvagnarna redan rullar i Lund och Tammerfors och snart också i Uppsala. Jag vill inte tro att man i dessa jämförbara universitetsstäder har hemfallit åt idiotiskt önsketänkande. Vare sig Lund eller Uppsala har en linjär struktur.

Vad gäller ”entimmeståget” är jag i sak ense med Jalle. Den banan bör inte byggas. Den kostnad/nytto-analys som gjordes gav vid handen en kvot på under 0,5 – det vill säga att samhället får ut mindre än hälften av vad det satsar på projektet.

Min samtalspartner på Trafikledsverket kallade det ”ett uruselt projekt” och jag kan inte förstå varför rikets och Åbo stads ledning inte tar intryck av det. Men därom har jag skrivit redan många gånger.

Jan-Erik Wiik
Uittamo och Hyvinge

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter