Förflytta dig till innehållet

Tåg är bra

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Varför måste Stefan Holmström vara så fruktansvärt pessimistisk? Är han inte medveten om att det är de stora visionerna som varit banbrytande i mänsklighetens historia? I dag är miljömedvetenhet något som genomsyrar det mesta, och varifrån kom den? Jo, från visioner hos folk som tänker bättre!

Det där med kalkyler och beräkningar är ett gammalt trick som de reaktionära alltid framfört i stället för att ha mod nog att gå framåt.

Benämningen Entimmeståget är ju ett mera praktiskt namn än ett klumpigt En-och-en-kvarttimmeståget, och borde inte för en normal människa vara något problem.

Att hundra hus måste rivas om ett parallellspår byggs längs Kustbanan bör däremot tas på största allvar. Men något oöverstigligt problem borde det inte vara. Det lär ju nämligen finnas flygekorrbon i vedlidren längs banan, och så lär någon ha förstört skarvbon vid Littois träsk. Dessa omständigheter torde nog räcka till för att vår sittande (läs förstående och visionära) regering garanterar medel för att bygga en dubbelspårig ny sträckning (som inte riskerar husen och den värdefulla faunan) för banan mot Helsingfors.

Så du kunde ju, bäste Stefan, ha nöjt dig med ditt korta och kraftiga ”Tågförbindelser är bra”, som du efter en massa konstigt resonerande kommer fram till.

Stopp och belägg, bästa läsare, skämt åsido (säger nu undertecknad)! Men såhär kunde det ju faktiskt ha låtit.

Själv tycker jag nog Stefan har ganska rätt i sina resonemang.

Man erinrar sig bara alltför väl de välmenande men, ack, mer eller mindre totalkorkade besluten kring avfallshantering och vattenförsörjning i Åbo för en tio-tjugo år sedan. Då lades nyligen renoverade (för ansenliga summor) och välfungerande anläggningar ner med åberopande av vackra ideal och visioner. Bland annat vi egnahemsboare – och alla andra skattebetalare med – har fått betala notan, och stadens brännbara avfall i tusentals ton har måst åka dieseldrivet långtradarrally till brännverk hundratals kilometer härifrån.

Var var helhetssynen i de välmenande och hållbara visionerna då?

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter