Förflytta dig till innehållet

Ta vara på det som coronaepidemin lärt oss

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Efter denna exceptionella coronavår kan vi äntligen pusta ut av lättnad. Man har kunnat upphäva undantagsförhållanden och kan snart till stor del återgå till ett normalläge. Samtidigt bör vi komma ihåg att nya vågor av coronaepidemin ännu kan uppstå och vi bör fortsätta vara noggranna med handhygienen och hålla tillräckliga avstånd till varandra utanför hemmet.
Undantagsförhållanden och begränsningar som togs ibruk på grund av av covid-19 epidemin ledde till en mycket exceptionell vår och sedan mitten av mars har vi undvikit närkontakter med varandra. Lyckligtvis var begränsningsåtgärderna mycket framgångsrika och vi kunde effektivt förhindra spridningen av epidemin i Finland och framförallt skydda riskgrupper.
Begränsningsåtgärderna har dock haft en hel del andra konsekvenser. Framförallt har de äldre och många som tillhör en riskgrupp drabbats svårt av att vara nästan helt isolerade. Många har blivit uppsagda eller deras möjligheter att försörja sig har annars försvårats. Flera företag har gjort stora förluster. Många företag, särskilt inom inkvarterings-, turism- eller restaurangsektorer, kan ha förlorat praktiskt taget hela sin omsättning nästan över en natt.
Begränsningsåtgärderna har också haft positiva följder. Man har börjat vara ute i frisk luft och röra sig i naturen så pass mycket att de populäraste områdena har varit nästan överbelastade. Fler läser mera än tidigare och många har börjat lyssna på ljudböcker. Enligt tidningen Våra hundar finns det en stor efterfrågan på hundvalpar. Många kanske tänker att de skulle kunna ta hand om en valp då de distansarbetar.
Världens överkonsumtionsdag har även flyttats fram med tre veckor, det vill säga till den 22 augusti. Enligt statistik från FN är världens överkonsumtionsdag den dagen då konsumtionen överskrider jordklotets förmåga att producera förnybara resurser och bearbeta årliga koldioxidutsläpp. Tack vare undantagsförhållandena under coronavirusepidemin beräknas vårt ekologiska fotavtryck ha minskat med cirka 9 procent.
Man borde lära sig av allt detta. Låt oss ta hand om våra medmänniskor. Låt oss njuta av att kunna vistas utomhus och att läsa också i fortsättningen. Låt oss välja semesterresor i hemlandet istället för utländska turistmål. Låt oss besöka museer, restauranger, hotell och använda de finländska entreprenörernas tjänster och produkter. På så sätt kan vi minska de svårigheter som företagare och arbetstagare inom dessa sektorer står inför. Samtidigt kommer koldioxidutsläppen från flygresor att minska och kanske också överkonsumtionsdagen flyttas framåt ytterligare. Jag önskar er alla en avkopplande och bekymmerslös sommar.
Eeva-Johanna Eloranta
Riksdagsledamot, SDP
Riksdagsledamöter och lokala politiker skriver torsdagskolumner i ÅU.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter