Förflytta dig till innehållet

Ta med djur till skolor och till social- och hälsovårdstjänsterna

ung kvinna med långt ljust hår ler mot kameran

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Jag förlorade min älskade hund då den hade nått en vördnadsfull ålder av elva år. Under vår sista gemensamma dag stannade jag upp för att tänka på hur mycket det här djuret hade kunnat beröra, glädja, trösta samt visa acceptans under sitt liv när han verkade i terapiuppgifter inom både barnskyddet och äldreomsorgen.

Dino var världens välvilligaste jätte, en praktfull grand danois som blev bästa vän för många små klienter och patienter. Den var en lugn och pålitlig vän vars namn många minnessjuka äldre personer kom ihåg – även om de glömde mig efter varje arbetsskift.

I en enhet för barn med särskilda behov kunde Dino alltid trycka sitt huvud i en famn när en tonåring hade svårt med självkontrollen. Den visste också hur den skulle knuffa uppmuntrande med sin nos och vifta på svansen när ett barn kände sig utanför.

Jag tycker absolut att vi borde få med betydligt fler djur inom utbildnings-, pedagogi- och vårdsektorerna. Jag blev ännu säkrare på detta när jag besökte terapidjursgården Tyynelä och hörde hur effektfullt socialvårdsexperter inom familjearbete jobbar med djur. Tidigare har jag imponerats av exempelvis det socialpedagogiska hästarbetets kraft bland mina barn- och ungdomsklienter.

Forskning har visat att redan djurs närvaro kan ha en lugnande effekt på människor. Att syssla med djur förbättrar människors välmående, ger stimulans och höjer livskvalitén.

Det kan till och med vara lättare att kommunicera då inga ord behövs. Djur erbjuder tröst och närhet även då det är svårt att tala med andra människor. Vi kan vara säkra på att djuren inte klassar oss enigt på vårt utseende, vår sociala status eller förmögenhet – för djuren räcker vi som oss själva.

I djurassisterad intervention är djur med till exempel på skolor samt inom social- och hälsovården, beroende på klientens behov. Professionell djurassisterad intervention inom exempelvis barnskyddet, psykiatrisk rehabilitering och i skolvärlden har enligt forskning gett bra resultat som skulle vara svåra att nå utan djur. Somliga lugnas av ett djur, för andra kan det bli lättare att träna sociala och emotionella färdigheter.

Djurassisterad intervention stöder också de anställdas och hela arbetsgemenskapens välmående. Djurens närvaro erbjuder stöd att orka bättre i jobbet. Naturligtvis är det också en central fråga att djurens rättigheter förverkligas – de är ju ovärderliga arbetskamrater som man måste ta hand om!

Även om djurassisterad intervention har visat sig vara en väldigt effektiv arbetsform är den fortfarande ganska obekant för den stora publiken. Dess potential utnyttjas inte i tillräcklig mån. Därför håller jag på att i riksdagen etablera en arbetsgrupp som skulle bestå av beslutsfattare och experter. Syftet är att öka kunskapen om djurassisterad intervention och etablera metodens plats i skolorna samt inom social- och hälsovården.

Målet är att gruppen kunde starta sin verksamhet redan i början av året. Jag vill redan nu tacka dem som vill vara med om samarbetet. Förhoppningsvis kommer också riksdagskollegor att främja denna viktiga sak.

Samtidigt vill jag utmana de blivande beslutsfattarna i välfärdsområdena att bekanta sig med djurassisterad intervention samt utnyttja den inom social- och hälsovårdstjänsterna.


Riksdagsledamöter och lokala politiker skriver torsdagskolumner i ÅU.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter