Förflytta dig till innehållet

T3-sjukhuset beräknas bli klart i tid men kostnaderna stiger

Till vänster byggs det nya T3-sjukhuset ovanpå Helsingforsgatan. Foto: J-O Edberg


Bygget av T3-sjukhuset över Helsingforsleden framskrider inom utsatt tidtabell, men kostnaderna väntas öka. Hela projektet väntas gå lös på 185,3 miljoner euro, vilket är 32 procent mer än den ursprungliga uppskattningen från 2014.
Kostnadsökningen är ändå i enlighet med prisindex, om man bortser från de allvarliga betongproblemen som uppstod i början av byggprocessen.
År 2016 uppdagades nämligen allvarliga brister i betongens hållfasthet och man var tvungen att riva de första betongfundamenten.
Om kostnaderna för hållfasthetsproblemen räknas bort uppgår ökningen till bara 24 procent. Sedan år 2014 har Haahtelas och Rapal Ab:s offertprisindex stigit med 26 respektive 25 procent.
T3-sjukhuset beräknas vara klart sommaren 2021. Tidtabellen kommer att hålla, säger projektledare Timo Seppälä.
– Byggnadens stomme är klar, förutom det sista blockets översta våning. Man har börjat förbereda det invändiga bygget och installationen av tekniken. På bygget arbetar för tillfället cirka 200 personer och vi uppskattar att dessa så småningom kommer att uppgå till cirka 500 personer, berättar Seppälä.
Kostnadsuppskattningen presenterades för sjukvårdsdistriktets styrelse i går.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter