Förflytta dig till innehållet

Svenskfinland står inför två ledarval

Två av Svenskfinlands viktigaste organisationer skall välja nya ledare i mars. Att Borgå stift ska välja ny biskop har varit rätt synligt. Däremot har valet av ny rektor vid Åbo Akademi (ÅA) hittills gått rätt obemärkt förbi.
Man kan tycka att valen skulle ge anledning till bred diskussion.
Båda institutionerna kom till för cirka hundra år sen som ett resultat av starka insatser i hela Svenskfinland. De som då var i farten ansåg att såväl ett eget stift, som ett eget universitet var viktiga för den svenskspråkiga kulturens framtid.
I vår sekulära tid är det kanske förståeligt om valet av biskop inte skulle väcka speciellt stort intresse. Ändå är det rektorsvalet som tycks gå obemärkt förbi.
Det här är märkligt. Hur ÅA utvecklas är nämligen lika centralt för oss svenskspråkiga i dag som för hundra år sedan. Vad man väljer att satsa på har långt gående konsekvenser. ÅA har det primära ansvaret för den forskning och utbildning som berör våra svenskspråkiga lärare, från dagis till studentexamen. Men också den offentliga förvaltningen, kyrkan, och kulturlivets olika grenar förutsätter levande universitetsutbildning av arbetstagare. Inom företagsvärlden och i industrin är det likaså betydelsefullt att vi får utbildat folk som behärskar svenskan väl. Utan dem dör svenskan ut inom de sektorerna av vårt samhälle.
Men det är inte självklart att ÅA kommer att satsa på allt det här. Det finns starka krafter som vill nedtona det svenska språkets betydelse, inte minst genom att engelskan ges alltmera utrymme. Statens nedskärningar i finansieringen gör vidare att vissa utbildningsområden kan få stryka på foten för att klara den dagliga ekonomin. Det här gör att det är ett allmänintresse vem som har makten att besluta vid ÅA.
Onsdagen den 6 februari streamades intervjuer på två håll. På Yle Arenan intervjuades Borgås fyra biskopskandidater. Intervjuerna kan ses av vem som helst. Den andra intervjun gjordes med ÅAs tre rektorskandidater. Också den streamades. Den kan ses bara internt inom ÅA.
Det här är i och för sig helt i linje med New Public Management-tänkandet som präglar universiteten idag. Universiteten är företag som inte vill ha inblandning utifrån. Och företaget skall ledas av rektor. Det är just denna starka ställning som gör valet av rektor till en gemensam angelägenhet.
Dagens bristande intresse är inte i linje med det engagemang som besjälade grundarna av ÅA. Med en deckare som utkom i höstas försökte jag väcka ett bredare intresse för ÅA, hittills utan framgång. ÅAs stora betydelse för Svenskfinland skulle dock motivera ett minst lika brett allmänt intresse för det aktuella rektorsvalet, som för valet av ny biskop.
Tage Kurtén

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *