Förflytta dig till innehållet

Svenskan till heders!

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Då jag i förra veckan nominerades till SFP-kretsens riksdagsvalskandidat lanserade jag mitt huvudtema och slogan. Den passar ypperligt att offentliggöra just nu då vi firar Svenska veckan
Den lyder ”Svenskan till heders! ”
Jag är orolig och beklämd över hur svenskan sätts på undantag, hur lite respekt det idag visas för Ditt och mitt modersmål. Svenskan är det ena av landets nationalspråk och ska därför behandlas jämlikt med finskan.
Svenskan har haft en avgörande stor betydelse för landets utveckling och har det fortfarande.
Svenskan är landets port till Norden och västvärlden. Svenskan är Åbo stads språngbräda till kultur- och handelsutbyte med världsmetropolen Stockholm. Ingen storstad i Finland ligger fysiskt så nära Nordens huvudstad som Åbo.
Jag blir beklämd av att gång på gång märka, att särskilt unga människor som nyligen läst (nytto)svenska i skolan, inte svarar med ett ord på svenska. Snarare med ett ”tä???” I kafeterian på flygfältet, i gaten till Arlanda talar personalen enbart finska och engelska. Ingenting på svenska.
Vi har som medborgare en uppgift att visa stolthet över vårt modersmål. Att stå på oss istället för att huka. Inga kompromisser som tar ifrån oss våra rättigheter!
Statens tjänstemän ska som förr betjäna oss på svenska, oberoende vad kulturministern försöker påstå.
Att få finska Finland att förstå och respektera svenskans betydelse är vår hjärtesak. Det gagnar hela landet. Låt oss därför tillsammans jobba för:
Svenskan till heders!
Folke Pahlman
Riksdagsvalskandidat, SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter