Förflytta dig till innehållet

Svenskan stärks i regionala räddningsnämnden

Kaj-Johan Karlsson bevakar de svenskspråkiga intressena i den regionala räddningsnämnden. ÅU-foto

Efter att den regionala räddningsnämnden länge har varit utan en åboländsk eller svenskspråkig representation har Åboland igen en plats i nämnden.
Det är SFP:s Kaj-Johan Karlsson som sitter på det åboländska mandatet.

– Självklart är det viktigt med en egen plats och att de svenskspråkiga intressena kan bevakas.

Karlsson är nöjd med hur Egentliga Finlands räddningsverk förhåller sig till den svenskspråkiga minoriteten och de geografiska utmaningar som den splittrade skärgårdsregionen för med sig.

– Man har starkt försvarat räddningshelikopterns verksamhet och man ställer nog resurser till förfogande med tanke på befolkningsunderlaget.

Räddningsverket har också jobbat med en ny språkstrategi och Karlsson säger att ledningen är på hugget och gärna vill vara en föregångare då det gäller att ta de språkliga minoriteterna i beaktande.

Det var efter kommunalvalet 2013 som SFP förlorade sin plats i nämnden som enligt stadgarna bör ha en svenskspråkig medlem från Åboland. Först skulle den enspråkigt finska Sannfinländaren Kai Nurro från Pargas representera Åboland, men valet förkastades av Åbo förvaltningsdomstol.

I en andra omgång utsågs Maija Salo, socialdemokrat från Masku, att representera de svenskspråkiga i regionens räddningsnämnd.
Också det valet överklagades till Åbo förvaltningsdomstol som slog fast att nämndens sammansättning var lagstridig.

Till slut blev det Sannfinländaren Staffan Lindeman från Pargas som utsågs och som gjorde att nämnden blev legitim igen. I början av sin mandatperiod deltog Lindeman i några möten, men till exempel under år 2016 var han med på endast två av tio möten.

Karlssons ersättare är Christer Friis (SFP)

LÄS OCKSÅ: Räddningsnämnd är fortfarande olaglig

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter