Förflytta dig till innehållet

Svenskan i såväl teori som praktik

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Så här i Svenska veckan vill jag lyfta upp betydelsen av fungerande service och tjänster även på svenska. I Egentliga Finland är vi ju vana med att den svenska servicen fungerar bristfälligt utanför Kimitoön och Pargas, vilket förstås inte är acceptabelt. Vid sidan av utbildningen och småbarnspedagogiken är det då människan är som sårbarast som man ser den verkliga skillnaden i om man får service på sitt modersmål eller ej. 

Vi vet att det är alltför ofta inom hälso- och sjukvården som patienter kommit hem från sjukhuset utan att veta vilken diagnosen varit. Åbo universitets centralsjukhus har i och för sig satsat berömligt på svenskan på senare år och steg i rätt riktning har tagits. Men fortsättningsvis är det en lång väg att gå för att nå en tillfredsställande nivå. 

Svenskan behövs inte endast i festtalen utan även i praktiken: det är då man ringer nödnumret, behöver ambulans eller får instruktioner inför en operation man känner skillnaden. Som finlandssvenskar utgör inte våra behov 5 % av den finska servicen utan vi behöver 100 %. Vi har samma behov, samma rättigheter och betalar samma skatt. Därför ska vi fortsätta verka för en bättre svensk service och samma service som för det finskspråkiga. Det är inte bara vår rättighet utan det är vår skyldighet! 

Regina Koskinen

Kretsordförande, SFP i Egentliga Finland

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter