Förflytta dig till innehållet

Svenskan i Åbo

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Läste just Tom Simolas ledare ÅU. Han undrar om det börjar vara för sent att börja lyfta fram svenskan i Åbo och tyvärr börjar även jag tvivla.

Som konsument poängterar och prioriterar jag alltid svenskan men upplever bakslag hela tiden. Nu senast igår när jag besökte förnyade S Market i Hansa.

Inte ett ord på svenska, tidigare  var en stor del av skyltningen även på svenska. TOK:s inställning är väldigt tråkig.

Jag har nu talat till exempel med  köpmannen för K Supermarket Centrum  om saken men inte ännu sett någon förändring till det bättre. Få se…,  knappast. Jag tycker att framför allt  K Supermarket Centrum kunde profilera sig tvåspråkigt nu när de samarbetar med Stockmann.

Jag har varit i kontakt med Stockmanns chef i Åbo och hon är väldigt positiv och tycker att svenskan ska synas.

Det mest tråkiga är att finlandssvenska företagare ofta också  väljer bort svenskan helt  eller delvis . Om inte ens de tror på och vill hålla fast vid svenskan, så är det kanske långsökt att få helfinska företagare att göra det.

Det verkar som om många Åbosvenskar nöjer sig med skyltning, menyer mm på finska och engelska . Mycket tråkigt tycker jag som  under mina 61 år sett en stor förändring till det sämre.

På 60 och 70-talen då jag var barn  och tonåring syntes och hördes svenskan på  ett helt annat sätt i Åbo.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter