Förflytta dig till innehållet

Svenska Yle är ute och cyklar om skarvarna!

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Läste vid frukostbordet den 18.8 Yles dagsfärska nyheter. I en artikel beskrevs rätt utförligt den tillåtna jakten på 200 skarvar vid och runt holmen Högen i Kyrkfjärden i Pargas. 115 hade man redan nedlagt och man hoppades fylla kvoten innan dom sista fåglarna har startat mod söder. Artikeln var undertecknad Svenska Yle.

Allt vore frid och fröjd om Yles journalister kunde hålla reda på fakta och fiktion.

I artikeln påstods att skarven är fredad av EU. Låtom oss nu för en gångs skull inse fakta: skarven är ingalunda fredad av EU.

Den fredades i slutet av 70-talet då den upptogs i Artikel II tillsammans med en massa andra europeiska fåglar, men togs några decennier senare bort därifrån. Då den togs bort blev den så att säga att hänga i luften då den inte heller togs med i listan över jaktbara fåglar. Där har den sen ”hängt” och det enda som EU har sagt om fågelns öde är att det är en sak för vart och ett medlemsland att bestämma om, förutsatt att landet gör en långsiktig plan över vad man tänger göra, samt årligen rapporterar till EU vad som åstadkommits.
Finlands NTM- central har däremot hela tiden målmedvetet hållit fast vid att skarven är fredad av EU, trots att den inte är det. Orsak okänd!

Däremot är det undermålig journalistik av Svenska Yle att i egenskap av Svenskfinlands viktigaste offentliga nyhetsbyrå gå ut med ett påstående som inte äger grund i EUs direktiv.
Svenska Yle uppfattas bland folk som en rätt trovärdig nyhetsförmedlare, vilket för mången betyder ett ”amen” på en annars eldfängd fråga.

Jag hoppas Svenska Yle kunde visa så mycket kurage att man kunde komma ut med ett tillrättaläggande av sitt fatala påstående.

Skarven bör ingalunda utrotas men t.ex. max 20.000 individer mot nuvarande 150.000 -160.000 borde kunna tillfredställa både dom som värnar om att det i framtiden finns fisk i våra vatten och dom som ser skarven som en skänk från ovan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter