Förflytta dig till innehållet

Svenska frågor kräver fördjupat samarbete

Åbo Underrättelsers logo

Sedan 2005 har jag varit aktiv inom kommunalpolitiken i Åbo, främst inom tekniska sektorn men jag har alltid också haft ett extra öga på svenska frågor, som ersättare eller ordinarie i svenska sektionen och dess föregångare. Som inflyttad Åbobo har det av naturliga skäl varit svenska bildningsärenden, jag har inga äldre släktingar i den här delen av landet.

Under hela min tid i politiken (och sannolikt tidigare också) har De Gröna i Åbo gärna främjat också svenska intressen inom småbarnspedagogik och skolfrågor. Det är glädjande att också chefredaktör Simola noterat det på ledarplats under våren, det tackar jag för.

SFP och dess kandidater har i flere insändare efterlyst samarbete i svenska frågor, vilket nog behövs för att nå bättre resultat. Med tanke på att SFP för närvarande har tre svenskspråkiga fullmäktigeledamöter medan De Gröna har tre (och Vänsterförbundet en) så är jag ändå lite förvånad över hur lite kontakt SFP vanligtvis tar på förhand i dessa frågor.
Jag har upplevt att SFP hellre kontaktar Samlingspartiet och SDP, är det av gammal vana?

När det väl sedan gällt beslut har nog också vårt stöd gärna tagits emot men vi skulle nog gärna bli bättre involverade redan i beredningen och planeringen. Vem vet, kanske också andra partier än SFP kunde komma med goda idéer om svenska lösningar? Åtminstone kan vi bidra med större fullmäktigegrupper med förståelse för svenskspråkiga behov.

Med hopp om fördjupat samarbete.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter