Förflytta dig till innehållet

Svensk Ungdoms kongress behandlade psykisk ohälsa, klimat och jämlikhet – ”Vi vill axla ansvar i kommunerna”

Svensk Ungdom
en kvinna med armarna i kors
Frida Sigfrids, ordförande för Svensk Ungdom, säger att hatretoriken i dagens politiska debatt är frustrerande och tung. Hon säger att Svensk Ungdom inte accepterar politik där rasism, hat eller trakasserier förekommer.

Svensk Ungdom (SU) inledde sin 78:e förbundskongress på lördagen. Kongressen pågår i två dagar.

Frida Sigfrids, ordförande för SU, öppnade den virtuella kongressen. Sigfrids kritiserade den ökade hatretoriken i dagens politiska debatt och lyfte fram Svensk Ungdom som motpol till fientligheten.

– Den politiska vardagen vi lever i är både frustrerande och tung. Men det som ger mig hopp är att Svensk Ungdom inte blundar. Vi accepterar inte politik där man värdesätter människor olika, eller där rasism, hat eller trakasserier förekommer.

– Den här typen av debattkultur får aldrig bli det nya normala, fortsatte Sigfrids.

Klimat och jämlikhet

Under den allmänpolitiska debatten lyftes frågor om bland annat psykisk ohälsa bland unga, klimatförändringen, nedskärningar i forskning och bristen på svenskspråkiga småbarnspedagoger.

Kongressen röstade bland annat om förbundets nya jämlikhetsprogram. Svensk Ungdom vill att kravet på sterilisering i samband med könskorrigering slopas och att åldersgränsen för könskorrigering sänks från 18 år till 15 år.

De vill även att altruistiskt surrogatmödraskap tillåts i Finland, att kvinnlig könsstympning förbjuds i lag, att tvångsäktenskap kriminaliseras och att äktenskapslagen tillåter polygama äktenskap.

SU röstade också för ett nytt miljö- och klimatpolitiska program. De vill bland annat att Finland ska vara klimatneutralt innan år 2030 och bli världens första klimatneutrala stat, att användningen av torv ska fasas ut senast 2023 och att EU stöder bygget av mera kärnkraft.

210 kandidater i kommunalvalet

Sigfrids lyfte under kongressen fram hur unga drabbats av coronaepidemin och vilka åtgärder Svensk Ungdom kräver av regeringen.

– Coronapandemin är en prövning som kommer att ha konsekvenser långt i framtiden. Därför kräver Svensk Ungdom att alla unga som behöver hjälp ska få den. Vi kräver att också de yngre generationernas situation ska beaktas i det politiska beslutsfattandet.

Sigfrids sade att det här är något som regeringen har alla redskap till, men att den politiska viljan krävs.

– Svensk Ungdom kommer att tjata om dessa ända tills de blir verklighet.

Svensk Ungdom har sammanlagt 210 kandidater uppställda i kommunalvalet.

– Vi vill axla ansvar i kommunerna, sade Sigfrids.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter