Förflytta dig till innehållet

Svensk batterifabrik söker 2 500 att anställa – i kväll föll sökljuset på Åbo

Jean Lindén
möte
Ett sextiotal intresserade kom till Northvolts presentation.

Doktoranden Mahsa Shahsavan är tidigt på plats när svenska batteritillverkaren Northvolt på onsdagskvällen raggar arbetstagare till sin fabrik i Skellefteå i Sverige. Redan en halvtimme innan presentationen ska börja har hon bänkat sig i auditoriet i Kuppis i Åbo.

Avhandlingen som Mahsa Shahsavan jobbar med vid Åbo universitet handlar om flödesbatterier, en annan typ av batterier än de litiumjonbatterier som tillverkas i Skellefteå, konstaterar hon.

– Jag är nyfiken på om de har jobb för mig även om jag specialiserar mig på en annan batteriteknik. Jag vill också höra mer om hur det är att jobba utanför den akademiska världen, säger hon.

kvinnaJean Lindén
Mahsa Shahsavan.

Inget stort steg

Att flytta till Sverige skulle inte vara något stort steg, säger Shahsavan som flyttat till Finland från Iran för sina doktorandstudier.

– Jag är van att röra på mig. Dessutom har jag bekanta i Sverige och har besökt landet några gånger. Sverige och Finland är väldigt lika varandra, så det blir nog inget problem, säger Shahsavan som också hunnit studera en del svenska i Åbo.

Därför söker man på vår västkust

Åbo är sista anhalten på Northvolts Finlandsturné. Fabriken i Skellefteå invigdes i somras, och man har redan rekryterat 1 500 personer till den.

När produktionen om några år går för fullt uppskattar man att 4 000 anställda jobbar där. Man behöver alltså hitta 2 500 personer till.

Arbetslösheten i Skellefteåregionen är rätt låg, och därför gör man nu sin första turné för att hitta folk utomlands som är intresserade av att flytta till Skellefteå för att arbeta i fabriken, säger Sanna Bäckström, kommunikatör på Northvolt.

Turnén längs vår västkust – från Uleåborg, Karleby, Vasa och Björneborg till Åbo – har varit lyckad, säger Bäckström. Ofta har drygt hundra intresserade dykt upp.

I Åbo räknar jag till cirka 60 personer när presentationen börjar.

Att man valde Finlands västkust har framförallt tre skäl: det är geografiskt nära Skellefteå, folk kan överlag bra engelska och här finns en stark industritradition.

De som Nortvolt främst vill hitta nu är de som har erfarenhet från industriarbete som liknar det i batterifabriken.

– De som kommit till träffarna är framförallt erfarna industriarbetare samt studerande. Åldern har varit väldigt blandad. Det fina är att många velat stanna kvar efteråt för att diskutera mera, säger Bäckström.

kvinnaJean Lindén
Sanna Bäckström.

Vad kan ni erbjuda de som börjar jobba hos er?

– Man får jobba konkret för klimatomställningen. Dessutom får man en eftertraktad kompetens med vilken man efter några år kan söka sig vidare. Och så har vi en rätt ovanlig grej, ett optionsprogram genom vilket de anställda kan bli delägare.

Om man via Finlandsturnén nu hittar 50 personer till batterifabriken är det en stor framgång, säger Bäckström. Man har också det mer långsiktiga målet att göra fabriken och hela Northvolt känt här.

Eftersom Skellefteå tillhör förvaltningsområdet för finska så finns det bland annat förskola på finska i staden, och där finns även internationell skola, konstaterar Sanna Bäckström.

– Vi har också ett ”spouse program”, där vi hjälper partnern till de som börjar arbeta hos oss att skapa kontakter till andra och till näringslivet.

Cirka tusen nya lägenheter ska byggas i Skellefteå per år, tillägger Bäckström.

Northvolt Ett

Det svenska bolaget Northvolts batterifabrik i Skellefteå i Västerbotten i Sverige.
Invigdes sommaren 2022.
Där tillverkas litiumjonbatterier för elbilar och lagring av energi.
Tyska biljätten Volkswagen är nu Northvolts största ägare, med drygt 20 procent av bolaget.
Man samarbetar med flera biltillverkare.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter