Förflytta dig till innehållet

”Svårt ordna penkis utan förebilder” men fint ändå – här är bilderna från abiturienternas firande i Västnyland

Hippieabiturienterna Caspian Björkstam och Edvin Österberg i Ekenäs gymnasium.

Ekenäs gymnasium hade påhälsning av en ny flower power-generation på torsdagen då 53 abiturienter firade penkis. I Karis tog abiturienterna på sig rollen som brandkår. I Hangö var man gangsters.

Dagen i Ekenäs gymnasium inleddes traditionellt med en av hippierna framdukad frukost. Sedan höll abiturienterna väl enligt rektor Petra Blomqvist några väl förberedda lektioner för sina yngre studiekompisar innan det var dags att kliva upp på lastbilsflaken.

– Vi hade först tänkt att vi skulle ha jamaikanskt tema med lite ganja- och rastafarivibes. Men det hade varit lite kontroversiellt så det fick bli hippietema i stället, säger Edvin Österberg .

– Vi ville inte kränka någon, fyller Caspian Björkstam i.

Men killarna konstaterar att temat ”Make love, not war” passar bra med tanke på kriget i Ukraina.

Hippieabiturienterna Karin Holmberg och Saga Pöysti intervjuar rektor Petra Blomqvist i EkenäsKristoffer Nöjd
Hippieabiturienterna Karin Holmberg och Saga Pöysti intervjuar rektor Petra Blomqvist i Ekenäs

Nå hur känns det nu?

– Det är lite antiklimax faktiskt. Åren har gått snabbt. Och under coronan har vi inte sett hur en riktig penkis ser ut, säger Österberg.

– Det är svårt att ordna penkis när man inte har några förebilder, säger Björkstam.

Men de ser i alla fall fram emot att få åka på abikryssning på fredag som dels blir en paus i pluggandet, dels ett avslut på penkisplanerandet som pågått intensivt hela veckan.

– Många har lagt ner mycket tid på penkis, säger killarna.

Abiturienterna Karin Holmberg och Saga Pöysti går omkring och intervjuar folk med temat ”snyggast i skolan”. Bland annat rektor Blomqvist blir intervjuad.

– Gjorde en tiktok på det tidigare som blev viral så vi tänkte att vi måste göra det igen, säger de.

Abiturienterna vid Karis-Billnäs gymnasium firade med temat "Sagan om ABK – Abirnas brandkår".Oscar Grönroos
Abiturienterna vid Karis-Billnäs gymnasium firade med temat ”Sagan om ABK – Abirnas brandkår”.

Årets penkistema i Karis-Billnäs gymnasium var ”Sagan om ABK – Abirnas brandkår”. Idén till temat kom från de falska brandalarm som abiturienterna under sin skoltid i byggnaden, som inrymmer både högstadiet och gymnasiet, fått genomlida:

– Nytt läsår betyder nya elever i högstadiet. Det hör till att dessa elever varje gång ska testa gränserna och pröva vad som händer då man trycker på den förbjudna knappen. Då alarmet ringer är det bara att ta sig ut. … Varje år har vi stått på samma äng oberoende om det regnat, slaskat eller snöat, skriver abirna i sin tidning.

Maffiaabiturienterna i Hangö uppställda för gruppfoto.Johan Nilsson
Maffiaabiturienterna i Hangö uppställda för gruppfoto.

Väntan på det lokala räddningsverket blev alltid för lång och de studerande bestämde sig för att ta saken i egna händer. Abirnas brandkår grundades – alltid på plats och alltid redo att brandsäkra byggnaden så att alla får gå in i värmen igen. På torsdagen gjorde trettiosex ”kårister” sitt sista skift på stationen innan de inleder bänknötandet inför skrivningarna.

Gymnasiet och högstadiet bjöds på penkisprogram, och abiturienterna åkte lastbilsflak runt Karis centrum och kastade karameller, precis som före coronaepidemin.

I Hangö gymnasium firade 19 abiturienter, eller ”Hangös bättre mabia”, penkis med gangstertema.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter