Förflytta dig till innehållet

Svar till utmaningen om bildningens framtid i Pargas

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en debattartikel, åsikterna är skribentens egna.

Samlingspartiet betonar vikten av god utbildning från småbarnspedagogik till universitet och till möjlighet till fortsatt lärande. I Pargas har vi bra nivå på både småbarnspedagogik och skolor upp till gymnasienivå. Staden har fattat beslut om att satsa 20 M€ i ett nytt skolcenter och utvidgning av PIUG med en stor idrottshall.

Planeringen av investeringsobjekt är i full fart och det är viktigt att det nya centret blir en trygg och fungerande plats för alla elever att utbilda sig i och att den fungerar även från lärarnas synvinkel. Då är det viktigt att planera noggrant och att man gör det så att alla vederbörandes synpunkter kan tas hänsyn till så att vi får ett bra slutresultat. Sen är det bara att bygga och se till att kvaliteten blir bra och budgeten hålls.

Byggnader, deras skick och funktionalitet är viktigt för att lärmiljön är fungerande, men ännu viktigare är innehållet och kvaliteten av själva bildningen. Vi vill att våra barn får en bra grund från en nivå till den följande och att de hänger med och får en bra grund för vidare utbildning och livet.

Vi ser som positivt att våra skolor i allmänhet inte är stora och skolresan är sådan att barnen hinner utöver skolan och läxorna även ha hobbyn och röra på sig. Tryggheten i skolan är viktigt och det hjälper till om lärarna lär känna sina elever. Å andra sidan är det inte bra om skolorna är så små att kvaliteten i bildningen blir lidande – det är inte lätt för en lärare att lära samtidigt många olika klasser.

Under coronatiden har både lärare och elever blivit tvungna att använda digitaliska hjälpmedel. Det ger möjligheter att dela på lärarresurser på ett helt annat sätt i fortsättningen, det positiva i de nya sätten ska utnyttjas även i fortsättningen. Fast vi samtidigt har lärt oss hur viktigt det är för de flesta eleverna att kunna gå i skolan, fysiskt. Allt det här utöver kapacitetsbehovet (antalet barn) som sådan ska tas hänsyn till då man fattar beslut om skolnätet.

Bland Samlingspartiets kandidater finns flera som har barn som använder våra dagis och skolor och från föräldrar och barn får man viss aktuell information över läget och även kandidater som jobbar inom skolväsen. Den informationen kommer vi att dela bland de kandidater som har vuxna barn. Därutöver litar vi på den informationen som tjänstemän ger oss.
Barn och unga är framtiden och det är viktigt att de får en bra start för livet!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter