Förflytta dig till innehållet

Svar till Tomy Wass

Åbo Underrättelsers logo

Tomy, ibland är vi rätt eniga. Jag anser också att samhället ska ha ansvar för vården av våra äldre.  Ytterst förenklat uttryckt så är det samhällets uppgift, det offentligas ansvar, att betala och kvalitetssäkra genom att utöva tillsyn.

Ett samhällsansvar innebär inte att det måste finnas endast en serviceproducent. Det kan finns flera. Generellt vore det bra om man skilde på beställar- och utförarrollen men det kanske är en annan fråga.

Vi är också helt överens om att de äldre, och inte någon annan heller, ska bli en ”handelsvara” inom vården. Skillnaden är att du vill dirigera alla till en vårdgivare medan jag vill ge de äldre möjlighet att välja mellan flera.

SFP har en vision som erbjuder de äldre alternativ, en mix som består offentligt driven vård, mindre privata vårdgivare och aktörer inom tredje sektorn. Visionen kan bli verklighet inom en ganska snar framtid och vi hoppas att också vänsterförbundet vill dela vår vision.

Slutligen målar du upp en hotbild utan faktaunderlag. Du skriver att ” Invånarna i Sverige på privatägda inrättningar dör som flugor därför att vårdkvaliteten körts i botten”.

Det visar inte undersökningar som gjorts av IVO, institutet för vårdanalys och inte heller SVT:s granskning. Undersökningarna visar att på privata äldreboenden i Stockholm är överdödligheten 97 procent och för kommunala 104 procent.

Jag tänker inte diskutera eller jämföra länders hantering av pandemin, utredningar görs redan och flera följer. När vi har alla fakta kan vi börja diskutera.

Nu hoppas jag att vi ska ägna oss åt att i rask takt göra allt vi kan för att utveckla vård och omsorg i Kimitoöns kommun på bästa sätt.

Ghita Edmark

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter