Förflytta dig till innehållet

Svar till Stefan Holmström om krokiga gurkor och andra myter

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Jag har märkt att ni journalister kommer med uttalanden om saker ni inte har en aning om. Man är långt från verkligheten när man kommer med ett påstående om påstående om att man inte skulle ha en lagbaserad förordning om hur bär , frukt och grönsaker bör sorteras för att fylla given försäljningsstandard. Vi alla inom branschen kan intyga att det inte är fråga om en myt.
EU förordningarna 2200/96 , 2201/96 och 2202/96 kom ut 28 november 1996 och där står regelverket för de bär, fruktväxter och grönsaker som man ansåg vara viktiga för gemensamma länder i EU.
Arbetsgrupp för att kolla rätt översättning av direktiven: Jag har personligen suttit med i en av Skogs- och jordbruksministeriets utnämnda arbetsgrupper som hade hand om att kontrollera att den finska översättningen av direktiven stämde överens med den engelska versionen.
Arbetet pågick i flera månader för i direktiven om produkternas kvalitet ingår inte enbart om gurkan är krokig utan även allt annat som gäller produkten. Direktiven för gurka gällde endast växthusgurka och där stod det att högsta tillåtna böjning på gurkan är 20 mm minimivikten 250 g och om en gurka väger 500 g så skall längden vara minst 30 cm.
Utbildning av producenter, grossister och butikskedjor: Jag har personligen haft uppgiften att utbilda i första rummet odlare i hela Egentliga Finland, totalt över 1000 personer för att följa givna bestämmelser.
Odlare har fått ge mycken tid och pengar för att bli kompetenta odlare för marknaden. Det är förnedrande mot odlarna att komma med påstående om att alla som varit involverade i sammanhanget har drömt om tillvaron.
Jag har dessutom utbildat grossister och till och med butikskedjorna om hur produkterna skall se ut när de kommer till butikerna. Det är klart att handeln har sina egna bestämmelser angående produkterna men det har mera att göra med förpackningar och förpackningsmaterial så att produkten ser estetiskt bra ut och att logistiken fungerar.
Slopning av direktiven för växthusgurka: Det stämmer som Stefan Holmström säger att man slopade direktiven för gurka och många andra grönsaker 2008, men man bibehöll direktiven för de viktigaste växterna inom EU .
Jordgubbe, äpple, paprika, päron sallat av olika slag och tomat har man kvar de ursprungliga direktiven från 1996.
Även om EU slopade direktiven för gurka och mången annan växt så kan inte gurka säljas utan att följa det regelverk som finns.
När direktiven för gurka och andra växter slopades år 2008 så ändrades inte regelverket för någon växt alls utan EU gav ut besked om att man skall följa internationella FN- reglerna de s.k. GATT /
WTO reglerna som har samma grundregler som EU direktiven. En växthusgurka får inte ha en böjning större än 20 mm och om den har det som blir gurkan klassad till 2 klass och priset faller till hälften.
Kvalitetsregler kvar för många växter: Jag kan ta som exempel i slutklämmen trädgårdsprodukten äpple som är en viktig växt här i Sydvästra Finland. Producenterna måst följa de direktiv som EU lagt på äpple. EU har till och med kommit ut med lista på vilka äppelsorter som är handelsdugliga. Många har kanske undrat varför en sort som Kanel som alla känner inte mera finns i butiken.
Orsaken är att den inte klassas som handelsduglig sort och får därför inte säljas.
I regelverket för äpple står det om storlek , färgsättning, form och t.o.m. om hur långt skaftet får vara på ett äpple. Äpplena sorteras i Extra, första och andra klass och för alla kategorier finns det skilda bestämmelser.
Sven Engblom
Hortonom
 
 
Svar: Tack för din utförliga kommentar. Jag tycker du ändå försöker korrigera sådant som jag inte alls skrev något om.
Det som jag nämnde i kolumnen var uttryckligen myten om att EU med ett direktiv ville förbjuda krokiga gurkor.
Precis som jag skriver – och som också du noterar senare i din text – var det en förordning, inte ett direktiv. Och krökta gurkor förbjöds inte.
Jag skrev inte heller någonstans att det skulle saknas några som helst bestämmelser som berör gurkor.
Det som fortfarande stämmer är det som jag specifikt skrev i min kolumn: EU har aldrig med direktiv försökt förbjuda krökta gurkor,
Stefan Holmström
 
Läs också:
EU har aldrig haft ett gurkdirektiv. Men myten lever, liksom så mycket annat äldre och nyare strunt.
Läs mer:
EU-kommissionens sajt EU om-myter
Europainformationen: Böjda gurkor och konsumentskydd. Vad och hur reglerar EU egentligen?

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter