Förflytta dig till innehållet

Svar till Saloranta – ett problem är många olika datasystem inom Varha

debattvinjett nere till vänster, bild av rullstolar bakom

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Relaterade insändare

Vården. Matti J. Saloranta har (ÅU 13.4.2023) lyft fram de svårigheter som är förknippade med överföringen av laboratorieremisserna mellan specialsjukvården och primärvården. Tack för din feedback om detta problem som vi är medvetna om.

Ett av kännetecknen för vår region är att det finns många patientdatasystem.

Antalet olika versioner av patientdatasystem minskade från 47 till 21 när välfärdsområdet inledde sin verksamhet.

När ansvaret för patientvården överförs från specialsjukvården till primärvården byts också det patientdatasystem som används.

För att undersökningsresultaten ska kunna överföras till primärvårdens patientdatasystem måste de nödvändiga undersökningsförfrågningarna göras med hjälp av de system som används inom primärvården, vilka alltså för tillfället är flera till antalet.

Om dessa förfrågningar i dagsläget gjordes av specialsjukvården, skulle primärvården vara tvungen att ta del av svaren via till exempel Mitt Kanta.

Ett mycket viktigt mål är att harmonisera hela vårt patientdatasystem.

Detta kommer att göra det möjligt för oss att minska det dubbelarbete som vi för tillfället utför och samtidigt bättre garantera kontinuiteten i vården. Välfärdsområdesreformen utgör en bra grund för detta.

Mikko Pietilä
Direktör för ÅUCS-sjukhustjänster,
Egentliga Finlands välfärdsområde

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter