Förflytta dig till innehållet

Svar till ”Kommunerna bör ta sitt ansvar”

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Finlands Svenska skolungdomsförbund kommer med grundlösa påståenden i ÅU 16.4. Man påstår bland annat att om inte växthusgaserna minskas så kommer följderna att vara fatala. Verkligheten är dock en annan – det gångna decenniet har antagligen varit det bästa i människlighetens historia.

De globala skördarna ökade med 20 %, den globala växtligheten ökade kraftigt tack vare ett något varmare klimat och något stigande co2-halt (0,01 %), öknar krympte, i vintras kom nyheten att södra Sahara fått ett grönbälte om 700 000 kvadratkilometer, cirka två gånger hela Finlands yta.

Genom en kraftig utbyggning av el från billig fossil energi kunde extrem fattigdom och svält minskas med 50 %, barndödligheten minskade med 30 % som en konsekvens av ovanstående. Medellivslängden i världen ökade med 4 %, elektrifieringen av de fattigas bostäder gjorde att dödligheten gick ned med 19 %.

Det finns inte heller några belägg för att översvämningar, torka, orkaner eller skogsbränder skulle bero på klimatet i ett globalt perspektiv. Mera människor har dött av kyla än av hetta!

Nedkylning och uppvärmning av planeten kommer och går. Under den senaste årsmiljonen har istiderna infunnit sig vart 100 000:de år. Analyser av grönländska iskärnor visar att temperaturen under holocen (tiden som börjar cirka 11 700 år sedan) hade en förändringshastighet i klimatet som typiskt pendlade mellan +2 och –2 grader per århundrade.

Mot den bakgrunden ter sig 1900-talets uppvärmningstakt, 0,7 grader/århundrade föga unik.
I Parisavtalet försöker man övertala/tvinga u-länderna att avstå från fossila bränslen. Det vill säga man vill döma dem till evig fattigdom och misär. Det finns inte en chans att dessa länder skulle kunna uppnå en dräglig ekonomisk standard på basis av vind- och/eller solenergi.

Man har erbjudit dem 100 miljarder dollar i kompensation. Vart de pengarna tar vägen, kan var och en gissa. Indien och Kina har förstått att om man vill uppnå västerländsk ekonomisk nivå, måste man utvinna energi av fossila bränslen.

Därför byggs 100-tals nya moderna kolkraftverk i dessa länder. Också anläggningar för förbränning av avfall byggs i stora antal. Våra kommuner kunde satsa på liknande verk. Modern teknik är mycket ren.

Det är skäl att i detta sammanhang påminna om att vattenånga är en mycket större växthusgas än koldioxid. Man har använt över 100 miljarder dollar under cirka 25 år på att bevisa att co2 står för uppvärmningen av klimatet. Trots de ofantliga medlen har detta inte lyckats.

Svensken Knut Ångström gjorde experiment år 1900, ett på Kanarieöarna och ett i sitt laboratorium. Båda experimenten visade att en ökning av co2-halten hade ringa effekt på lufttemperaturen.

Nobelpristagaren i teoretisk fysik 1965, doktor Richard Feynmann, förklarade 1985 att det är teoretiskt omöjligt att co2 skulle ha någon nämnvärd orsak på lufttemperaturen globalt sett. Många forskare säger också att det är värmen som kommer först – sedan stiger co2-halten.

Det jag mest fruktar är att våra politiker kör landet in i en ekonomisk misär via åtgärder som är oerhört dyra (och onödiga) och som till slut skall betalas av konsumenten och/eller skattebetalaren.

Idealhalten av co2 för växtligheten ligger mellan 800–1200 ppm, Låt det gärna bli grönare och varmare!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter