Förflytta dig till innehållet

Svar till Jörgen Lindroos

Åbo Underrättelsers logo

Jörgen Lindroos lyfter upp en viktig fråga som säkert oroar många i perifera områden och i Pargas och Kimitoön (ÅU, 21.12). Hur kommer det att bli med social- och hälsovården i periferin om den tvåspråkiga sotecentralen grundas i samband med Åbolands sjukhus.

Jag som kandiderar i välfärdsområdesvalet kommer naturligtvis att jobba för att social- och hälsovården fungerar också i periferin utan att våra invånare måste resa långa vägar till närmaste hälsocentral och att våra äldre får hemvård och boendeservice nära sig.

Välfärdsområdet borde ta sitt ansvar i miljöfrågor så att vården kommer nära kunden. En jämlik närservice borde vara en ledstjärna i planeringen.

En av reformens grundtankar har varit att kunna erbjuda en del av specialsjukvården i framtiden också i hälsocentralerna. Till exempel geriatrisk-, reuma-, diabetes-, ögon- och gynekologmottagningar kunde i framtiden finnas i välfärdscentralen.

Om det i planeringen anses vara klokt att det finns en tvåspråkig sotecentral i Åbolands sjukhus kunde just dessa vanliga specialsjukvårdstjänster placeras där tillsammans med välfärdsområdets ledning. Dessutom borde det naturligtvis finnas en vanlig tvåspråkig mottagning där. Men det behövs fortfarande omfattade mottagningar i både Pargas och Kimitoön för att inte glömma bort skärgården. Pargas centrum behöver sin välfärdscentral med social- och hälsovårdstjänster bl.a. psykiatrisk mottagning och familjeenhetens stöd till barnfamiljer.

I skärgården behövs det mottagningar som hjälper våra invånare att klara av sin vardag nära hemmet till exempel sjukskötare, hälsovårdare, fysioterapi, laboratorietjänster, tandvård, läkarmottagning etc. Den mera specialiserade vården kan vara lite längre borta och kan gärna då placeras i Åbolands sjukhus efter de omfattande renoveringarna och byggprojekt som först måste komma igång.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter