Förflytta dig till innehållet

Svar till Esko Salmelas insändare

TVÅSPRÅKIGHET. Det är positivt att de språkliga rättigheterna och den språkliga jämställdheten i dagens alltmer inskränkta Finland engagerar, även Esko Salmela.
I Åboland finns det röster som anser att regionen representerar en fungerande tvåspråkighet, helt i ES tonart. Men det finns även röster i Åboland som inte ser tvåspråkighetens rikedom som helt okomplicerad för den enskilda individen. Denna diskussion finns och man för den inom båda språkgrupperna . Diskussionen behöver föras, både nu och i framtiden.
I mitt inlägg på Facebook (19.4.2018) uppmärksammade jag att ett företag i servicebranschen väljer att inte använda sig av svenska i sin marknadsföring eller kundbetjäning. Jag finner det märkligt att man i en kommun med 75 procent svenskspråkiga väljer att göra så, när majoriteten av besökarna under året har svenska som modersmål.
Med ganska små medel (som ett ”välkommen” på FB-sidan efter finsk text) skulle det vara möjligt att tillmötesgå denna majoritet i kommunen som målgrupp. Diskussionerna som mitt inlägg väckt visar på hur viktigt det är att diskutera språkfrågor. Detta trots att själva inlägget var en notering av hur ett företag valt att marknadsföra sig, vilket givetvis är upp till företagets ledning att avgöra.
Efter mitt Facebook-inlägg om saken har jag diskuterat med krogägaren och vet även av egen erfarenhet att det finns många invånare på Kimitoön som inte anser att en helt finskspråkig kommunikation mot en svensk målgrupp är ett problem. Detta eftersom företaget blomstrar och synbarligen utvecklar sin verksamhet. Ur kommunens perspektiv är det en god nyhet!
ES väljer i sin orostyngda insändare att lyfta fram några enstaka lösryckta kommentarer från en stundvis het debatt som pågått på min Facebook-sida, som han anser är hatprat.
Jag vill starkt lyfta fram att jag under inga som helst omständigheter i mitt inlägg gjort mig skyldig till dylikt och fördömer alla former av hatprat och diskriminering.
Dylika diskussioner godkänner jag inte heller på min FB-sida. Däremot är jag öppen för diskussion kring svenskans ställning i kommunen och regionen, även under en eventuell riksdagsvalskampanj.
Niklas Guseff
Kimitoön

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *