Förflytta dig till innehållet

Svar på Ove Näsmans insändare

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Varför flytta till Kimitoön är rubriken för Ove Näsmans insändare i dagens ÅU. Näsman nämner frågor som varit avgörande för en familjs beslut om att flytta till Dalsbruk, nära till skolan, vacker miljö, fin hamn.

Inflyttning och välmående företag behövs för att fortsatt kunna upprätthålla den goda servicenivå som kommunen erbjuder idag.Mycket har gjorts och mer måste göras. Vi som bor här kan göra skillnad genom att berätta om hur bra vi har det och på det sättet få fler att inse vilken fin livskvalitet kommunen kan erbjuda.

Fungerande tvåspråkig service, stort utbud av förmånliga bostadsalternativ, ett i princip köfritt samhälle där barnen får dagvård och möjlighet att gå i små skolor med små klasser. Naturen närvarande överallt, ett brett utbud av kultur, idrott och fritidssysselsättning.

Kommunen har en modern, nybyggd och välfungerande hälsocentral, en närservicepunkt och ett hälsocentralsjukhus samt ett vårdutbud som kompletteras av ett flertal privata vårdproducenter.

Tid till en sköterskemottagning får man inom ett dygn och icke akut läkartid inom 12 dagar, ibland till och med samma dag.

Den omdiskuterade personaldimensioneringen vid äldreboenden fyller redan idag de nya lagkraven för år 2021 och 2022 och akut behov av hemvård kan ordnas inom ett par dagar.

Servicesedlar finns inom dagvård och effektiverat serviceboende samt tas i bruk inom hemvård, intervallvård, lätt serviceboende och färdtjänst.

Kommunens skatteprocent är konkurrenskraftig, ett pågående sparprogram stävjar kostnadsökningen och personalen jobbar förtjänstfullt, både med att spara och ändå kunna utveckla verksamheterna.

Kan det bli bättre? Det finns självklart alltid massor kvar att göra inom alla sektorer. Samhället och behoven förändras ständigt. Vi behöver ta i bruk fler välfärdstekniska lösningar, utveckla kundperspektivet, se möjligheterna som finns i ett flexibelt och gränsöverskridande samarbete, inom kommunen, mellan kommuner och tillsammans med företag, föreningar och organisationer. Vi behöver se till att de som vill, tryggt ska kunna bo kvar hemma längre, kanske ända till livets slut. Vi behöver fler trygghetsanpassade seniorboendeformer som ger de äldre möjlighet att leva ett aktivt liv utifrån sina egna villkor. Vi måste utveckla fler smarta miljö- och klimatlösningar. Att bygga trygga cykelvägar både för vardagsmotion och turism skulle vara jättebra för att nämna några saker.

Näsman avslutar med att uppmana nästa fullmäktige att fundera på vad som är viktigt för öka inflyttningen. Tror att det är jätteviktigt att inte se satsningar på infrastruktur som till exempel bra och trygga vägar, eller företagens behov av välfungerande logistik som en motsats till fortsatt utveckling av välfärdsservice. Det är inte antingen eller utan både och.

Slutligen vill jag uppmana alla positiva krafter som genom samarbete vill vara med och utveckla kommunens framtid, gör din kommunala värnplikt, ta ansvar, ställ upp i kommunalvalet.

Ghita Edmark

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter