Förflytta dig till innehållet

Succé för retrobilträff på Pargasdagarna

Jaana och Staffan Sundström med Moskvichen från 1953.


Den första retrobilträffen i samband med Pargasdagarna kan inte kallas annat än succé.
Överlag drog Pargasdagarna i år mycket folk och omkring 60 fordon kom till träffen på Bantisplanen i Pargas på lördag.
De flesta av bilarna deltog också  i paraden genom centrum 13.30-14-tiden (kolla en film på ÅU:s Facebooksida).
Att samla museibilar, retrobilar och alla slags andra gamla fordon, såsom lastbilar, brandbilar, mopeder  – det verkar också betyda att samla mycket folk.
Intresse för att beundra lackeringarna som glänste i kapp med solen fanns hos båda könen, och i bilfolkvimlet fick idékläckaren och föreningen Pargas retro cars ordförande Staffan Sundström gå omkring och mysa.

På tur genom stan. Här har brandbilen redan passerat, och de läckra fordonen fortsätter i en lång parad längs Strandvägen.


– Allt är faktiskt toppen, fast vi har nog ett litet bekymmer, brandbilen som ska leda paraden ville inte samarbeta, sa Sundström på förmiddagen.
Men händiga händer och kanske vänliga ord hade fått Pargas FBK:s brandbil på bättre humör till eftermiddagen, för när den imponerande långa paraden kördes genom stan var brandbilen först i ledet.
Sundströms egen retrobil visades inte upp ännu, däremot hade frun Jaana Sundströms Moskvich från 1953 kommit med.  Den är inte museiregistrerad ännu, några detaljer ska ännu finslipas, men en vacker himmelsblå ”mosse” är det.
– Hobbyn kom nog med via Staffan, eftersom han vill greja med sin bil sa jag en dag att ”var är min då” och på den vägen är vi.

I Finland finns två, den här bor i Pargas

Pargasbon Pekka Järvinen äger den ena av Finlands två AMC Ambassador Brougham, årsmodellen är 1973.


Att det är en hobby som slukar tid och pengar men ger mycket utdelning tycker också Pargasbon Pekka Järvinen, som deltar med en äkta amerikanare, en AMC Ambassador Brougham från 1973.
Det finns endast två sådana amerikanska bilar i Finland.
– Den här importerades av släkten Vihuri, dess första ägare var Raakel Vihuri, berättar Järvinen.

Absolut nästa år igen

Järvinen är mycket glad över retrobilträffen på hans egen hemort.
– Tänk att vi är så här många redan allra första gången, nästa år blir det nog ännu fler, säger Järvinen som tycker att det är uppenbart att Pargasdagarna har fått en ny tradition.

Bilarna drog folk.


På parad genom stan.


Gågatan. Folktillströmningen var överlag god under den andra Pargasdagen, lördag.


Stenplockerskor och ekonomichefen Lundin. Också Teaterboulaget var ute i PR-syfte under Pargasdagarna. Pjäsen har premiär i slutet av juni.


Läs också om oljebekämpningsfartyget Hallis besök i Pargas.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter